Svijet

Netanjahu objavio teroristima rat do smrti

Netanjahu objavio teroristima rat do smrti
Netanjahu objavio teroristima rat do smrti

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da Izrael "vodi rat do smrti protiv palestinskog terora" i da je dao instrukcije da se ubrza proces rušenja kuća palestinskih terorista, kao jedna od mjera da se zaustavi talas terorističkih napada.

Netanjahu je to najavio nakon sastanka s najvišim bezbjednosnim zvaničnicima i rekao da je dao instrukcije da se poveća broj takozvanih administrativnih pritvorenika, bez optužbi i suđenja, razmjesti više bezbjednosnih snaga u Jerusalimu i na Zapadnoj obali i otjeraju agitatori iz jerusalimskog starog grada i sa Brda hrama, na kome se nalazi džamija Al Aksa.

Sastanak je održan nakon što se Netanjahu vratio u Izrael iz Njujorka, gdje je učestvovao na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN.

Četvoročasovnom sastanku prisustvovali su ministar odbrane Moše Jalon, ministar javne bezbjednosti Gilad Erdan, šef izraelske armije Gadi Ajzenkot i šef bezbjednosne službe Šin bet, Jordam Koen, navode izraelski mediji.

"Vodimo opšti rat protiv palestinskog terorizma", saopštio je Netanjahu poslije sastanka u video poruci koje je dijelio njegov kabinet, navodeći da je "dao instrukcije za daljnje mjere da se spriječi teror i zaplaše i kazne teroristi".

Netanjahu je dao te instrukcije nakon što su sinoć u Jerusalimu ubijena nožem dva Izraelca i još dvoje ljudi ranjeno, uključujući dvogodišnje dijete, u napadu mladog Palestinca, koga su potom ubili policajci, i još jednog napada pred zoru, takođe nožem i u jerusalimskom starom gradu, u kome je ranjen jedan izraelski 15-godišnjak, a napadač likvidiran.

Prethodno je u četvrtak ubijen bračni par jevrejskih naseljenika u oružanom napadu na Zapadnoj obali pred njihovo četvoro maloljetne djece.

Izraelska policija je danas preduzela drastičnu mjeru dvodnevne zabrane Palestincima da ulaze u jerusalimski stari grad, ako tamo ne stanuju, rade i školuju se, naveo je Asošijeted pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije