Svijet

Neuspjeli test izraelskog raketnog štita

Neuspjeli test izraelskog raketnog štita
Neuspjeli test izraelskog raketnog štita

TEL AVIV - Prvi test izraelskog unaprijeđenog raketnog štita tipa "erou" nije danas bio uspješan.

Operatori baterije "erou 3" (Arrow 3) u vazduhoplovnoj bazi "Palmahim" na obali Sredozemnog mora odložili su lansiranje rakete presretača, pošto se nije "prikačila" na raketu koja je ispaljena iznad Mediterana, rekli su izvori na koje se poziva Rojters.

Odbrojavanje do lansiranja je već počelo, ali se ništa nije desilo, rekao je jedan izvor, dodavši da je donijeta odluka da se ne ispaljuje uzalud raketa presretač.

"Erou" je jedan od nekoliko elementa koji čine izraelski vazdušni štit izgrađen da se suprotstavi mogućim raketnim napadima Irana, Sirije i njihovih saveznika - Hezbolaha i Hamasa u Libanu i Pojasu Gaze. Izraelsko Ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da je " u okviru priprema za budući test presretanja lansirana raketa cilj".

Na pitanje da li planirano puno presretanje nije uspjelo, portparol ministarstva nije odmah odgovorio. "Erou 3" presretači su dizajnirani da lete iznad zemljine atmosfere, gdje se njihove bojeve glave odvajaju da postanu sateliti kamikaze, koji ulaze u trag raketama i pogađaju ih. Razaranje meta na tako velikim visinama smišljeno je da se bezbjedno unište nuklearne, biološke ili hemijske rakete.

"Erou" je zajednički razvijen sa kompanijom Boing iz SAD.

Ranija verzija " erou 2" razmještena je prije nešto više od decenije i njena uspješnost u testovima je oko 90 posto. Međutim, i test te rakete u septembru nije bio izvršen do kraja, reklo je ministarstvo.

U jednom američkom magazinu kasnije je objavljeno da je presretač "erou 2" promašio raketu koju je ciljao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije