Svijet

Nevjenčanim parovima zabranjena vožnja motociklom

Nevjenčanim parovima zabranjena vožnja motociklom
Nevjenčanim parovima zabranjena vožnja motociklom

Indonezija je poznata kao zemlja sa velikim brojem vjernika, od kojih su mnogi izrazito posvećeni vjernici, koji praktikuju vjeru svakodnevno.

U ovoj zemlji postoje brojne zabrane koje nisu u skladu sa islamskim pravilima, a nedavno je na ovaj spisak dodata još jedna zabrana. Inače, u zabranama prednjači provincija na sjeveru Indonezije, koja već godinama ima specijalni status, piše "Daily Telegraph".

Naime, riječ je o indonežanskoj provinciji Aćeh, gdje je usvojena odluka o zabrani vožnje motociklom nevjenčanim parovima jer ovakvo ponašanje može dovesti do "grešnih radnji". Inače, zabranu su predložili zakonodavci ove provincije i ovaj prijedlog je naišao na odobravanje javnosti.

Riječ je o izrazito konzervativnoj sredini, gdje se islamski zakoni izrazito poštuju. S obzirom na to da su zakonodavci izglasali ovu zabranu, ona će stupiti na snagu za godinu dana.

Jedan od zakonodavaca Fauzan Hamza kaže da su izglasali ovu zabranu jer žele da podrže provincijske vlasti koje nastoje da šerijatski zakon primjenjuju u potpunosti, s čim su i oni saglasni.

"Dakle, sama činjenica da nevjenčani parovi na motociklu sjede jedno uz drugo predstavlja kršenje šerijatskog zakon i svakako da može dovesti do nekog grešnog i nemoralnog čina", rekao je Hamza.

Aćeh, koji se nalazi na sjeveru ostrva Sumatra, jedina je provincija u Indoneziji gdje se sprovodi islamski, tj. šerijatski zakon. Ovim zakonom je zabranjeno kockanje, pijenje alkohola, kao i homoseksualni odnosi. Sve ove zabrane nose određene kazne.

Inače, provincija Aćeh dobila je specijalnu autonomiju 2001. godine, jer je to bio jedini način da se vlada u Džakarti izbori sa višedecenijskim separatizmom.

Ovo svakako nije prva zabrana vezana za motocikle u ovoj provinciji. Još 2013. godine vlasti su zabranile da žene opkorače muškarca na motociklu, te su naložile da muškarac ženu može voziti samo u dodatku koji se postavlja sa strane motocikla.

Inače, provincijske vlasti nisu usvojile samo ovu zabranu, iako je ona najupečatljivija. Naime, one su zabranile i sviranje uživo, a takođe su naredile odvajanje muških i ženskih učenika u školama.

Nova odredba će stupiti na snagu u maju 2016. godine, s tim da će postojati određeni period prilagođavanja novoj zabrani. Zakonodavac Hamza nije želio da otkrije kakve će kazne biti primijenjene ukoliko uhvate nevjenčani par na motociklu.

Inače, dosadašnje kazne su se uglavnom odnosile na bičevanje, javni ukor, a one drastične kazne su podrazumijevale i protjerivanje iz sela.

"Mi se svi trudimo da sve što je grešno izbacimo iz naše provincije", rekao je on novinarima.

Inače, provincijski parlement, baš kao i okružni parlamenti u Indoneziji mogu usvajati i sprovoditi sopstvene zakone i statute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije