Svijet

Niland: Sirijska vojska treba da se sjeti lekcije iz BiH

Niland: Sirijska vojska treba da se sjeti lekcije iz BiH
Niland: Sirijska vojska treba da se sjeti lekcije iz BiH

NJUJORK - Portparolka Stejt departmenta Viktorija Niland izjavila je danas da komandanti sirijske vojske treba da se sjete lekcije iz Bosne i Hercegovine, upozorivši ih da će međunarodna zajednica otkriti ko je kriv za zločine protiv čovječnosti i da će odgovorni snositi posljedice.

Ona je ocijenila da vlasti u Siriji pripremaju novi masakr, pošto se gomilaju trupe i tenkovi na obodima grada Al Hefa.

"SAD se pridružuju specijalnom izaslaniku Kofiju Ananu u dubokoj zabrinutosti da sirijski režim možda priprema još jedan masakr", kazala je Nilandova i dodala da vlasti u Damasku pokazuju očaj zbog situacije u kojoj se nalaze.

"Koja bi vlada koristila helikoptere i pucala na svoje građane ako nije očajna", zapitala je portparolka Stejt departmenta, koja je, ipak, isključila mogućnost američke vojne intervencije.

Nilandova se osvrnula i na trenutnu situaciju u Rusiji, rekavši da su SAD zabrinute zbog policijskih mjera pred sutrašnje antivladine proteste u Moskvi.

Ona je naglasila da policija zlostavlja opozicione prvake upadima u njihove stanove, kao i zaprećenim kaznama ako se prekrše stroga pravila o okupljanjima građana.

SAD i Rusija su zaoštrile odnose po pitanju ljudskih prava u toj zemlji, od pobjede Putinovih snaga na parlamentarnim izborima u decembru prošle godine.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je te izbore ocijenila kao nedemokratske, dok je Putin optužio Klintonovu da su SAD organizovale proteste protiv njega.

Situacija je donekle smirena odlukom predsjednika SAD Baraka Obame da se prihvate rezultati predsjedničkih izbora na kojima je u martu Putin pobijedio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije