Svijet

Nisu radili ništa: Sakašvili otpustio 20 zvaničnika

Nisu radili ništa: Sakašvili otpustio 20 zvaničnika
Nisu radili ništa: Sakašvili otpustio 20 zvaničnika

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je od maja guverner Odese u Ukrajini, otpustio je 20 zvaničnika administracije jer „nisu radili ništa“.

Nakon što je saslušao izvještaje o radu za 2014. načelnika dvije agencija - agencije za internu kontrolu i saradnju sa agencijama za sprovođenje reda i agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije, Sakašvili je rekao da nisu radili ništa i naložio otpuštanje svih zaposlenih, prenio je TASS.

"Otpušteni ste jer niste radili ništa. Ljudi se žale na podmićivanja i iznude. U međuvremenu, vi kažete da je sve u redu i niko nije kažnjen. Mi se oslanjamo na javnost. Naćićemo iskusne revizore, računovođe i stručnjake, koji će se pozabaviti ovim pitanjima umesto nemarnih birokrata", prenijeli su lokalni mediji izjavu Sakašvilija.

Sakašvili je obećao da će pronaći izvore finansiranja kako bi se platili javni aktivisti za napore koje ulažu, kao i da će im dodeliti odgovarajuća ovlašćenja.

Ovo nije prvo javno otpuštanje zvaničnika u Odesi tokom proteklog mjeseca.

Novoimenovani šef policije Georgij Lortkipanidze saopštio je prošle sedmice da će zamijeniti kompletno komandno osoblje u roku od nekoliko dana.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko imenovao je 30. maja Sakašvilija za guvernera strateški značajne oblasti Odesa.

Bivši gruzijski predsjednik od februara radi kao savjetnik Porošenka i dodeljeno mu je ukrajinsko državljanstvo neposredno prije imenovanja.

Sakašvili (46) je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013, a bio je meta kritika opozicije zbog autoritarnog postupanja.

Od okončanja predsjedničkog mandata nalazi se u egzilu u SAD.

U zemlji se u međuvremenu suočava sa brojim optužbama proisteklim iz vremena dok se nalazio na vlasti, uključujući optužbe za korupciju.

Kancelarija tužioca tereti ga za obračun sa demonstrantima, pronevjeru oko 5,1 milion dolara i kovanje plana za ubistvo, a sud u Tbilisiju izdao je nalog za njegovo hapšenje.

U septembru, sud je zamrzao Sakašviliju i članovima njegove porodice bankovne račune i imovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije