Svijet

Njemačka demantovala pisanje o "dilu" Merkel-Putin

Njemačka demantovala pisanje o "dilu" Merkel-Putin
Njemačka demantovala pisanje o "dilu" Merkel-Putin

BERLIN - Njemačka vlada demantovala je danas pisanje britanskog "Indipendenta" o tajnom planu kancelara Angele Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina za okončanje ukrajinske krize, prema kome bi Evropa priznala Krim u sastavu Rusije, za sigurno snabdijevanje ruskim gasom.

"Taj izveštaj je neosnovan", rekla je tabolidu "Bild" danas zamjenik portparola njemačke vlade Kristijana Virc, demantujući tako saznanja britanskog lista, a i u krugovima njemačke diplomatije kaže se, prenosi ovaj tabliod, da se o tom planu ništa ne zna.

Njemačka štampa piše da nije jasno ko je takve informacije dostavio "Indipendentu" i da njemačke sigurnosne snage ne isključuju mogućnost da bi američki izvori mogli biti izvori te informacije.

Istovremeno se, međutim, ukazuje da "Indipendent" pripada ruskom oligarhu Aleksandru Lebedevu koji je, "do duše, kritičar Kremlja, ali ipak puno poslova pravi sa Putinovim aparatom moći".

Šef ukrajinske diplomatije Pavle Klimkin je za "Bild" danas izjavio da bi taj plan, i ukoliko bi postojao, ne bi mogao da funkcioniše.

"Krim jeste i ostaje ukrajinski i s tim se ne može trgovati", rekao je šef diplomatije.       

Prema navodnom dogovoru, Evropa bi za priznanje Krima u sastavu Rusije, dobila sigurno snabdijevanje ruskim gasom.

Osnovni cilj tajnog mirovnog plana je, kako tvrdi list, stabilizacija ukrajinske granice i obezbjedivanje snažnih ekonomskih podsticaja finansijski osiromašenoj Ukrajini, narocito putem novog energetskog sporazuma koji bi osigurao snabdijevanje gasom Ukrajine i Evrope.

Kontroverzni plan predviđa najprije da medunarodna zajednica prizna nezavisnost Krima i njegovo pripajanje Rusiji, što bi neke članice Ujedinjenih nacija teško da prihvatile.

Izvori bliski tajnim pregovorima kancelarke i ruskog predsjednika, navode da bi u slucaju postignutog dogovora, Rusija morala odmah da povuče svoju finansijsku i vojnu pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Istovremeno, Ukrajina bi morala da odustane od članstva u savezu NATO. Rusija bi zauzvrat prestala da blokira ili da se upliće u nove trgovinske odnose izmedu Ukrajine i Evropske unije.

Ukrajinci bi takođe dobili nov dugoročni sporazum sa Gaspromom o budućim isporukama gasa i cijeni, i Moskva bi isplatila odštetu Ukrajini od milijardu dolara zbog gubitka rente koju je Rusija plaćala Kijevu dok su njene snage bile stacionirane na Krimu i u Sevastopolju.

Ovi pokušaj njemačke kancelarke da posreduje između Putina u ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, obustavljeni su, međutim, nakon obaranja malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine, piše "Indipendent".

Ali, dobro upućeni izvori juče su za britanski list rekli da je "nemački mirovni plan još uvijek na stolu i da se očekuje da će pregovori biti nastavljeni nakon okončanja istrage o uzroku pada aviona u kojem je poginulo 298 ljudi.

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da nema saznanja da se vode bilo kakvi pregovori i dodao da je malo vjerovatno da bi SAD ili Britanija pristali da priznaju Krim u sastavu Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije