Svijet

Njemačka nudi najbolje poslove, ali ne i gostoprimstvo

Njemačka nudi najbolje poslove, ali ne i gostoprimstvo
Foto: Ilustracija | Njemačka nudi najbolje poslove, ali ne i gostoprimstvo

BERLIN - Radna snaga iz inostranstva – i to ona visokokvalifikovana – hvali njemačku privredu. Međutim, koliko god da su plate dobre, a sigurnost zagarantovana, Njemačka ipak pada na listi popularnosti kao mjesta za rad.

Njemačka je veoma omiljena kod "ekspata" – tako se kaže za visokokvalifikovanu radnu snagu iz inostranstva. Dvije trećine strane radne snage hvali prije svega natprosječnu poslovnu sigurnost u Njemačkoj. Uz to, više od polovine "ekspata" izjavljuje da su u Njemačkoj bolje plaćeni nego u svojim zemljama.

Do tih podataka došlo se u istraživanju "Expat Insider 2017", koje je predstavila firma iz Minhena "InterNations" (link za kompletno istraživanje na dnu teksta). Ona uređuje društvenu mrežu za "ekspate". Kako navodi ta firma, to je najveće istraživanje koje se tiče života i rada u inostranstvu. Ispitano je više od 12.000 ljudi.

Popularnost Njemačke, kao mjesta za rad opada. Među 65 nacija, ona je na 23. mjestu i tako je treći put zaredom nazadovala na listi.

Za to nije kriva samo klima u Njemačkoj, kojom su mnogi strani radnici nezadovoljni. Dok radno tržište važi za veoma atraktivno, njemačko društvo se u međunarodnom poređenju doživljava kao najmanje gostoprimljivo. To pokazuju odgovori 800 ispitanika u Njemačkoj, koji najvećim dijelom dolaze iz SAD i Velike Britanije.

Hladni Njemci, težak jezik

Studija je obuhvatile brojne aspekte kao što su kvalitet života, privikavanje na novu sredinu, posao, porodični život i finansije. U principu osam od deset ispitanika zadovoljno je Njemačkom. Kada je riječ o životnom kvalitetu, Njemačka je dostigla deseto mjesto, a što se tiče mobilnosti čak peto. Naročito loše je, međutim, ocjenjena kada se radi o "privikavanju na tuđu zemlju": sa 56. pala je na 65. mjesto, iza Rusije i Poljske, a tik ispred Saudijske Arabije.

Sedmoro od deset anketiranih, Njemce su opisali kao "rezervisane". Više od polovine priznalo je da im je teško da nađu njemačke prijatelje – sa 59, pad na 65. mjesto. Problem ne može da bude samo u "ekspatima". Problem da nađe prijatelje ima i 43 odsto Njemaca koji rade u inostranstvu.

Gosti u Njemačkoj, kao veliku prepreku, prije svega ističu težak jezik. Pojedini ispitanici smatraju da Njemci nisu preterano predusretljivi kada čuju strani akcenat. Uostalom, demohrišćanski političar Jens Špan (CDU) nedavno se požalio na sve veći broj "hipstera" koji govore engleski jezik.

Takođe i Austrija (64. mjesto), Švajcarska (61. mjesto) i skandinavske zemlje važe za manje pristupačne za strance, naročito u poređenju sa pojedinim zemljama Centralne Amerike.

Pobjednik Bahrein, gubitnik Grčka

Na internacionalnom nivou prvo mjesto zauzeo je Bahrein, ispred Kostarike i Meksika, zemalja čiji su klima i gostoprimstvo jako dobro ocjenjeni. Bahrein zato prednjači kada je riječ o ravnoteži između života, posla i privikavanja na novu sredinu: dvije trećine anketiranih izjavilo je da se odlično snalazi samo sa engleskim jezikom.

Za čitavih sedamnaest mjesta, u odnosu na prošlu godinu, nazadovale su SAD, koje su sada na 43. mjestu. Glavni razlog za to je "politička stabilnost", aspekt koji je u odnosu na prošlu godinu slabiji za preko 30 odsto.

Uz to, SAD su zauzele posljednje mjesto kada je riječ o "troškovima čuvanja djece i obrazovanja". Međutim, kada se svi aspekti uzmu u obzir, posljednje mjesto zauzela je krizom pogođena Grčka. Plate su, kažu ispitanici, jednostavno suviše male.

(dw.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije