Svijet

Njemačka očekuje nove napade desničara protiv stranaca

Njemačka očekuje nove napade desničara protiv stranaca
Njemačka očekuje nove napade desničara protiv stranaca

BERLIN - Njemačka služba za zašitu Ustava pribojava se da bi moglo doći do daljeg rasta desno-ekstremističkog nasilja protiv stranaca, piše danas njemački dnevnik "Tagešpigel" i prenosi izjavu šefa te službe Hans-Georg Masena koji kaže da postoje masovne kampanje protiv azilanata.

Masen je rekao da desno - ekstremističke partije Ncionaldemokratska partija (NPD), Desnica, Treći put i Za NRW na svojim Internet - stranicama upravo su foklusirane na tu temu.

"Premda se partije verbalno distanciraju od nasilja, one snose suodgovornost, ako dođe do nasilja nekih demonstranata protiv azilanata", rekao je Masen i izrazio zabrinutost što "pospešivanje mržnje protiv izbjeglica dovodi do dalje radikalizacije desno -ekstremističke scene".

"Desno-ekstremistička scena se, do duše, smanjuje, ali raste udio desnih ekstremista, spremnih na nasilje, i to u ovom momentu iznosi 50 odsto", rekao je Masen.

Kada je riječ o nasilnim demonstracijama desničara i neonacista protiv izbjeglica, u Njemačkoj se najčešće govori o Hajdenau, gradíću pored Drezdena, kome kako kažu gradski oci na srcu "leži porodični život", a gdje su neonasti u demonstracijama protiv smještaja izbeglica povredili najmanje 31 policajca i gdje je i sama kancelar Angela Merkel dočekana zvižducima desničara.

Demonstracije u Hajdenau organiizovala je NPD, partija o čijoj se zabrani već dugo  "lome koplja" u Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije