Svijet

Njemačka vlada odobrila pridruživanje vojnoj akciji protiv ID

Njemačka vlada odobrila pridruživanje vojnoj akciji protiv ID
Njemačka vlada odobrila pridruživanje vojnoj akciji protiv ID

BERLIN - Kabinet njemačke kancelarke Angele Merkel saglasio se danas sa planovima o pridruživanju Njemačke vojnoj akciji protiv Islamske države (ID) u Siriji, izjavio je portparol vlade u Berlinu, a za tu odluku je potrebno još i zeleno svjetlo njemačkog parlamenta.

Prema tim planovima, Njemačka će u Siriji rasporediti izviđačke avione "tornado", letjelice za dopunu goriva u vazduhu, jednu fregatu i 1.200 vojnika, prenosi Rojters.

Donji dom njemačkog parlamenta će sutra glasati o toj odluci, dodaje britanska agencija.

Kabinet kancelarke Merkel je sačinjen od njenih konzervativaca i socijalidemokrata lijevog centra (SDP), sa kojima ona dijeli vlast.

Odluka kabineta smatra se praktično odobrenom pošto "velika koalicija" kancelarke Merkel uživa ogromnu većinu, navodi AFP.

Francuska agencija dodaje da je potez Berlina uslijedio nakon što je Francuska uputila zahtjev za pomoć u borbi protiv terorizma poslije pogubnih džihadističkih napada izvedenih u Parizu 13. novembra.

"Doprinos Njemačke služi borbi protiv terorizma pod okriljem alijanse protiv ID i usmjeren je na podržavanje prije svega Francuske, Iraka i međunarodnog saveza u borbi protiv ID", navedeno je u kopiji odluke u koju je francuska agencija imala uvid.

Mandat koji je njemačka vlada danas odobrila trajaće, kako je predvideno, godinu dana i koštaće 134 miliona evra, a može se produžiti na narednu godinu.

Misija, u kojoj će biti raspoređeno 1.200 vojnika za vazdušno izviđanje i podršku, biće najobimnija misija Bundesvera do sada.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer priznao je uoči glasanja kabineta da bi to mogla biti produžena borba.

"Činimo ono što je neophodno u vojnom smislu, ono što najbolje možemo i što možemo da politički podržimo", rekao je za dnevnik "Bild", istakavši da je potrebno strpljenje za borbu protiv neprijatelja kao što je Islamska država.

Njemačka će poslati neodređen broj aviona "tornado" opremljenih tehnologijom za izviđanje koja može da pravi snimke visoke rezolucije, čak i noću i po lošem vremenu, i da ih potom u realnom vremenu šalje u stanice na zemlji.

Njemačka fregata bi mogla da pomogne u zaštiti francuskog nosača aviona "Šarl de Gol" u istočnom Mediteranu, sa kojeg borbeni avioni kreću u vazdušne udare, a tankerski avion bi mogao da ih dopunjuje gorivom u vazduhu i produži im domet, rekla je njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen prošle nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije