Svijet

Njemačka vojska na čelu NATO vježbi, najvećih od Hladnog rata

Njemačka vojska na čelu NATO vježbi, najvećih od Hladnog rata
Foto: Ilustracija | Njemačka vojska na čelu NATO vježbi, najvećih od Hladnog rata

BRISEL - NATO je potvrdio da će njemačka vojska biti na čelu vojnih vježbi "Trozubi spoj" ("Trident juncture"), zakazanih za oktobar u Norveškoj, javlja "Dojče vele" (DW).

Dvonedjeljne vježbe u kojima će učestvovati 40.000 vojnika, 130 aviona i 70 plovila iz više od 30 zemalja, počeće 25. oktobra.

Vježbe u vazduhu, moru i na kopnu će predvoditi 8.000 njemačkih vojnika, a učestvovaće NATO članice, uz saradnju sa Finskom i Švedskom.

DW ocjenjuje da će ovo biti najveće vojne vježbe još od perioda Hladnog rata.

Od ruskog pripajanja Krima 2014. godine, NATO je organizovao manje vežbe u Poljskoj, Estoniiji, Letoniji i Litvaniji kao odgovor na ovaj ruski potez, navodi DW, dodajući da je šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini, nakon prošlogodišnjih ruskih ratnih igara u Bjelorusiji, pozvala na planove koji bi dozvolili bržu mobilizaciju NATO-vih trupa u slučaju sukoba.

Kako se napominje, NATO je još u maju obavijestio Rusiju o održavanju vježbe u Norveškoj.

Portparolka NATO Irina Novakova izjavila je za DW da je cilj oktobarskih "ratnih igara", vježba zemalja Alijanse da "rade zajedno i brane narode i teritorije".

Prema njenim riječima, Njemačka je poslala mnogo vojnika i opreme, kao i SAD, Kanada i Italija.

Pored toga, Novakova podsjeća da je Njemačka bila jedna od glavnih doprinosilaca tokom vojnih vježbi "Trozubi spoj" 2015. godine, prenosi DW.

Njemačka Deveta oklopna brigada će od sljedeće godine biti na čelu udarnih snaga NATO i ove godine će biti "fokus" vojne vježbe, izjavio je za DW portparol njemačkog Minsitarstva odbrane, kapetan fregate Kristian Šerer.

Jedinice udarne grupe NATO, žargonski u alijansi poznate kao Udružena operativna grupa visoke spremnosti (VJTF) dobiće svoj "sertifikat" na kraju vježbi u oktobru, dodao je Šerer.

Na vježbama je planirano učešće oko 200 njemačkih oklopnih vozila, uključujući i 20 tenkova "Leopard 2", kaže portparol MO Njemačke za DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije