Svijet

Političari o referendumu: Loše šanse za dalji paket pomoći

Političari o referendumu: Loše šanse za dalji paket pomoći
Političari o referendumu: Loše šanse za dalji paket pomoći

BERLIN - Njemački političari u prvim reagovanjima na ishod referenduma u Grčkoj, na kome su, prema najnovijim podacima, građani većinski rekli "ne" prijedlogu EU i MMF, ocijenili su da je to "težak rezultat" i da su sada loše šanse za dalji paket pomoći Grčkoj.

Zamjenik šefa poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije u Bundestagu Karsten Šnajder kazao je da će grčko "ne", koje se nazire na referendumu, biti "veoma, veoma težak rezultat" i da to dovodi u pitanje da li se sa grčkom vladom uopšte dalje može pregovarati.

"Ne znam kako se uopšte još može naći 'najmanji zajednički imenilac'", rekao je Šnajder, koji je među prvim njemačkim političarima komentarisao preliminarne zvanične rezultate.

Zamjenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Ralf Brinkhause kazao je da sada postoje loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj.

"Kod nas je uvijek važila i važi deviza: Pomoć u zamjenu za reforme. Ako grčka vlada ne izvodi reforme i ako sada ima pokriće naroda za to, onda će zaista biti teško da se dalji paketi pomoći pokrenu", rekao je Brinkhaus.

Šef opozicione njemačke partije Zeleni Džem Ezdemir naglasio je  zabrinutost zbog grčkog "ne" koje se nazire.

On je rekao da će problemi visoko zadužene Grčke i onako i dalje ostati problemi Evrope.

"Grčka jednostavno ne može da 'odskoči' od Evrope", rekao je Ezdemir.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sutra će posetiti Pariz i o Grčkoj razgovarati sa predsjednikom Fransoa Olandom.

Njemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel izjavio je da je grčki premijer Aleksis Cipras spalio posljednji most Grčke sa Evropom, prenosi AFP.

Dodatno zakomplikovana situacija

Belgijski ministar finansija Johan Van Overtvelt izjavio je da će rezultati referenduma u Grčkoj dodatno zakomplikovati situaciju.
Međutim, on je insistirao da su vrata i dalje otvorena za nastavak razgovora sa grčkom Vladom, i to "bukvalno, u roku od nekoliko časova".

Prema njegovim riječima, ministri finansija evrozone mogu ponovo razgovarati o mjerama "koje će grčku ekonomiju vratiti na put ekonomskog oporavka i dati Atini perspektivu za budućnost".

Lepenova pozdravlja rezultate referenduma

Lider francuske stranke krajnje desnice "Nacionalni front" Marin Le Pen pozdravila je preliminarne rezultate referenduma u Grčkoj prema kojima su odbijeni uslovi međunarodnih kreditora.
U saopštenju Lepenova ističe da su očekivani rezultati referenduma u Grčkoj pobjeda protiv "oligarhije EU".

"`Ne` od grčkog naroda mora da otvori put za novi, zdraviji pristup. Evropske zemlje treba da iskoriste ovaj događaj i sjednu za pregovarački sto, da uzmu u obzir neuspjeh evra i mjera štednje, te da organizuju raspad sistema monetarne unije, što je neophodno za povratak pravog ekonomskog rasta, stope zaposlenosti i smanjenja dugovanja", smatra Lepenova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije