Svijet

Njemački "žuti karton" Ciprasu

Njemački "žuti karton" Ciprasu
Njemački "žuti karton" Ciprasu

BRISEL - Iz Njemačke stižu oštre reakcije na izjavu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da Španija i Portugal remete pregovore Grčke sa Briselom.

Predstavnik ministra finansija Njemačke Volfganga Šojblea, Martin Jeger, rekao je da je Cipras prekršio osnovna pravila u odnosima izmedu 19 članica Evrozone.

"Povodom komentara ovog vikenda u Atini, vezanih za Španiju i Portugal, mogu da kažem da prema evropskim standardima oni predstavljaju veoma neuobičajen faul, rečeno fudbalskim žargonom. To se ne radi u Evrogrupi. Tako se ne rade stvari", rekao je Jeger.

Evropska unija saopštila je da pokušava da posreduje u tinjajućem sporu između Grčke i njenih partnera u evrozoni - Španije i Portugal, nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras optužio te dvije zemlje da remete pregovore Grčke sa Briselom o produženju finansijske pomoći.

"Govorimo o svim uključenim učesnicima, kako bi se osiguralo jedinstvo među državama EU, posebno svih država EU članica Evrozone", rekla je predstavnica Evropske komisije Mina Andrejeva na redovnoj konferenciji za novinare.

Madrid i Lisabon su, kako je ona rekla, uložili zvaničnu žalbu Evropskoj komisiji zbog komentara Ciprasa koji je pritisak Španije i Portugal tokom pregovora o četvoromjesečnom produženju paketa pomoći Grčkoj.

"Ističemo značajnu posredničku ulogu Komisije u tom procesu, što znači da podižemo mostove i dovodimo sve strane zajedno", rekla je ona.

Cipras je u subotu optužio Španiju i Portugal da predvode konzervativnu zavjeru u rušenju njegove levičarske vlade, u strahu od sopstvenih radikalnih snaga pred izbore ove godine.

Cipras je, takođe, odbacio kritike da je Atina izvela odstupanje kako bi osigurala finansijsku pomoć od Evrozone, prenio je Rojters.

U govoru u svojoj stranci Siriza, Cipras je optužio Madrid i Lisabon za zauzimanje tvrde linije u pregovorima, koji su doveli do toga da Evrozona prošle sedmice produži paket pomoći Atini na naredna četiri mjeseca.

"Naišli smo na osovinu sila kao protivnika, predvođenu vladama Španije i Portugala, koje su iz očiglednih političkih razloga, pokušale da  pregovore dovedu do ivice", rekao je Cipras.

"Njihov plan je bio da iscrpu, obore ili dovedu našu vladu do bezuslovne predaje prije nego što naš rad počne da donosi prodove i prije nego što grčki primer izvrši uticaj na druge zemlje. I uglavnom prije izbora u Španiji", rekao je Cipras.

Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je juče grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da se "uozbilji" u pogledu privrede svoje zemlje, koja je u dužničkoj krizi.

"Mi nismo odgovorni za nezadovoljstvo radikalne grčke levice koja je obećala Grcima ono što je znala da neće moći da ispuni", rekao je Rahoj, odgovarajući na Ciprasovu izjavu da pritisak Španije i Portugala ima "ucjenjivački karakter", prenosi AFP.

Rahoj je, takođe, kazao da je Španija pomogla Grčkoj sa više od 26 milijardi evra, iako je i sama u finansijskoj krizi, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije