Svijet

Njemački zvaničnici: Zasad nema naznaka da se radilo o terorizmu

Njemački zvaničnici: Zasad nema naznaka da se radilo o terorizmu
Njemački zvaničnici: Zasad nema naznaka da se radilo o terorizmu

U avionu njemačke kompanije "Germanwings", koji se srušio u francuskim Alpama bilo je 144 putnika i 6 članova posade, objavio je zvaničnik kompanije u kratkoj izjavi na njemačkoj televiziji, dok su njemački bezbjednosni zvaničnici kazali da zasad nema naznaka da se radilo o terorizmu.

"Po informacijama koje su trenutno na raspolaganju, ne možemo reći ima li i koliko preživjelih", rekao je Oliver Vagner za njemačku televiziju N-TV.

Španski kralj Filip VI, koji je u državnoj posjeti Francuskoj, kazao je kako nema znakova da je iko preživio nesreću, prenosi Jutarnji list.

Filip, koji se pojavio na stepenicama Jelisejske palate zajedno sa suprugom Leticiom i predsjednikom Fransoaom Olandom, kazao je da će zbog nesreće otkazati dalju posjetu.

"Znamo da je to područje posebno nepristupačno i da će potraga biti komplikovana", rekao je.

Više izvora ranije je već kazalo kako se strahuje da u nesreći aviona koji se srušio kod mjesta Barselonet u francuskim Alpama, sto kilometara sjeverno od Nice, a letio je na liniji Barselona - Diseldorf nema preživjelih.

Zasad se ne zna čiji su državljani putnici, ali Oland je kazao da među putnicima i članovima posade po sadašnjim informacijama vjerovatno nema Francuza. Po Olandu, radi se o njemačkim, španskim i turskim državljanima.

Španski izvor ranije je rekao da se vjeruje da je među putnicima bilo 45 Španaca. "Zamjenik premijera kazao je da 45 ljudi ima španska prezimena", rekao je njegov portparol.

Portparol francuskog ministarstva unutarnjih poslova kazao je medijima da su pronađeni ostaci aviona u Alpama.

Čelnik njemačke vazdušne kompanije "Lufthansa" Karsten Spohr, čija je "Germanwings" podružnica, rekao je da se još ne zna šta se dogodilo na letu 4U 9525. "Moje najdublje saučešće porodicama i prijateljima putnika i posade. Ako se naši strahovi ostvare, ovo je crni dan za 'Lufthansu'. Nadamo se da ćemo ipak pronaći preživjele".

Nesreća se dogodila na teško pristupačnom terenu. Radi se o Airbusu A320 starom 24 godine.

Francuska televizija je javila da je neposredno prije nestanka s radarskih ekrana iz aviona upućena poruka da je avion koji je iz Barselone poletio u 9.55 u 10.47 poslao signal da je nevolji. France.info kaže da je avion udario u planinu na visini od 1.800 metara.

U saopštenju vazdušna luka u Diseldorfu kazala je da nema informacija o broju žrtava ili ranjenih. Avion je u taj grad trebalo da sleti u 11.57, dodaje se u saopštenju.

"Germanwings" će tokom poslijepodneva održati konferenciju za novinare u vazdušnoj luci Keln-Bon.

"Održaćemo konferenciju za novinare u hotelu u blizini aerodroma Keln-Bon u 15 sati", rekao je portparol kompanije čije je sjedište u Kelnu. Zasad kompanija kaže da nema nikakvih informacija o uzroku nesreće.

Među putnicima i grupa đaka?

Njemački mediji javljaju da je u avionu možda bila i grupa đaka. Učenici su se vraćali s programa razmjene u Španiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije