Svijet

Njujorška ulica milijardera

Njujorška ulica milijardera
Njujorška ulica milijardera

Njujork ili tačnije Park avenija je oduvijek bila adresa koja je privlačna milijarderima iz cijelog svijeta, gdje je vlasništvo nad bar jednom nekretninom apsolutno moranje.

Baš kao što London ima svoju Kensington Palas Garden - najskuplju londonsku ulicu, tako i Njujork ima svoju.

Cijene nekretnina se ovdje kreću u stotinama miliona dolara. Riječ je o rekordnim cijenama stanova u njujorškim oblakoderima. Zgrade su sve više, cijene sve veće, a reakcije građana sve užarenije.

Naime, Park avenija broj 432 je adresa trenutno najveće stambene zgrade u zapadnoj hemisferi, visoke preko 426 metara. Poslije nje se nižu mnoge druge, takođe visoke zgrade. Zapravo, samo na Menhetnu, uglavnom duž kontroverzne 57. ulice, planirana je izgradnja ukupno 12 stambenih nebodera sa izuzetno skupim stanovima. Izdvajanje za ove stanove je negdje između 30 i 40 miliona dolara, što je sitnica u odnosu na druge cijene nekretnina. Riječ je o stanovima u kojima možda niko neće živjeti, ali to je već postala uobičajena pojava.

Prema nedavnom pisanju "New York Timesa", mnogi od ovih stanova su u vlasništvu raznih ofšor kompanija.

"Međutim, to nije problem", kaže advokat Edvard Murmelstin, koji zastupa nekoliko stranih investitora u Sjedinjenim Državama.

"Zapravo, Njujork je veoma jeftin za moje klijente, koji uglavnom plaćaju gotovinom", kaže on, dodajući da zastupa strane kupce:

"Imamo veoma jaku grupu međunarodnih kupaca koji smatraju da je Njujork isplativ, odnosno da je u poređenju s ostalim gradovima jeftiniji i da još ima puno prostora za razvoj".

Ekspert za arhitekturu Pol Goldberg se slaže, ali i ukazuje na negativne strane kupovine stanova u kojima niko ne živi.

"Očigledno je da ti kupci ne plaćaju porez na prihod zato što Njujork nije njihovo glavno mjesto prebivališta. U većini slučajeva ne plaćaju ni porez na nekretnine. Takođe, postoje određene rupe u našem urbanističkom zakonodavstvu, koje omogućavaju da se grade ove veoma visoke zgrade bez javnog uvida, što bi moglo predstavljati problem", kaže Goldberg.

To pitanje je bilo jedna od tema nedavnog sastanka lokalnog opštinskog odbora, koji želi izmjene gradskih urbanističkih zakona, uz ocjenu da je trenutna izgradnja problematična za javnost.

"Te zgrade će da bacaju ogromne sjene na Central park. Problem je što nije u pitanju samo jedna zgrada već najmanje 12 duž ovog uzanog dijela Menhetna", ističe Lajla Lo Gisiko, član opštinskog odbora.

"To znači da će zimi tokom dana biti toliko hladno da ljudi više neće moći da idu u park."

Graditelji, u međuvremenu, nastavljaju sa svojim poslom. U njihovim planovima je i izgradnja najvećeg oblakodera u zapadnoj hemisferi, visokog 433 metra, takođe na 57. ulici, koja je sada poznata kao ulica milijardera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije