Svijet

Normalizacija odnosa SAD i Kube

Normalizacija odnosa SAD i Kube
Normalizacija odnosa SAD i Kube

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Barak Obama najavio je normalizaciju odnosa između SAD i Kube, poručivši da je vrijeme da se "skinu okovi prošlosti".

U govoru u Bijeloj kući, Obama je rekao da je "otopljavanje" odnosa nakon skoro pet decenija uslijedilo nakon što je utvrdio da "kruta" i zastarjela politika prošlosti nije dala očekivane rezultate.

"Danas smo se odlučili na ove promjene jer je to prava stvar. Amerika je danas odabrala da skine okove prošlosti, da krene u bolju budućnost za kubanski i američki narod, za cijelu našu hemisferu i svijet", rekao je Obama.

Prema njegovim riječima, nova politika olakšaće Amerikancima put na Kubu.

Obama je najavio da će razgovarati sa članovima Kongresa o ukidanju američkog embarga Kubi, istakavši da je papa Franjo pomogao u "otopljavanju" odnosa sa Kubom, insistirajući na oslobađanju američkog humanitarnog radnika Alana Grosa.

Predsjednik SAD je zahvalio i Kanadi na njenoj ulozi posrednika u američko-kubanskim pregovorima.

Američki humanitarni radnik Alan Gros vratio se danas u SAD, nakon što su ga nakon pet godina oslobodile kubanske vlasti.

Gros je oslobođen u zamjenu za tri kubanska obavještajca, koja su provela 16 godina u američkim zatvorima. Kubanski predsjednik Raul Kastro potvrdio je da su se obavještajci vratili na Kubu.

Kastro je rekao da je juče razgovarao sa Obamom.

Kastro pozdravio obnavljanje odnosa sa Vašingtonom

Kubanski predsjednik Raul Kastro pozdravio je obnavljanje odnosa sa SAD, uz napomenu da su između Vašingtona i Havane i dalje prisutne mnoge razlike.

U obraćanju naciji povodom izmjene američke politike prema Havani, Kastro je istakao da u odnosima dvije zemlje i dalje ima dubokih razlika, posebno u oblasti ljudskih prava, spoljne politike i pitanja suvereniteta.

On je dodao da dvije zemlje moraju da nauče da žive sa svojim razlikama na "civilizovan način".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije