Svijet

Norveška protjeruje poljskog konzula

Norveška protjeruje poljskog konzula
Foto: Pixabay | Norveška protjeruje poljskog konzula

OSLO - Norveška će protjerati poljskog konzula Slavomira Kovalskog, koji se sukobio sa lokalnim zvaničnicima nakon što je Varšava odbila da ga opozove, saopšteno je iz norveškog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol Ministarstva saopštila je da se Norveška na ovakav korak odlučila zbog ponašanja poljskog konzula, koje nije u skladu sa njegovim diplomatskim statusom.

Ona je rekla da je Ministarstvo primilo veliki broj žalbi da konzul ometa rad zvaničnika.

Norveški mediji pišu da je Kovalski bio umiješan u nekoliko slučajeva u kojima su se građani Poljske žalili na odluke norveških službi za zaštitu djece.

Poljska je saopštila da će zauzvrat protjerati norveškog diplomatu, u rijetkom sporu dvije zemlje koje inače imaju jake ekonomske veze.

"Ovo je krajnje neopravdana odluka. Jedina moguća odluka jeste recipročni postupak, koji će smjesta biti izvršen", napisao je zamjenik poljskog ministra spoljnih poslova Simon Sinkovski na Twitteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je da je norveški diplomata, nakon odluke Norveške, proglašen nepoželjnom osobom.

Poljaci predstavljaju najveću imigrantsku grupu u Norveškoj, sa oko 98.000 od ukupno 5,3 miliona stanovnika u 2018. godini.

Poljska predstavlja i najveće tržište za izvoz morske hrane iz Norveške i važan je kupac norveških proizvoda povezanih sa odbranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije