Svijet

Nosač helikoptera Vladivostok pred isporukom u Rusiju

Nosač helikoptera Vladivostok pred isporukom u Rusiju
Nosač helikoptera Vladivostok pred isporukom u Rusiju

PARIZ - Nosač helikoptera "Vladivostok" uplovio je noćas u francusku luku San Nezer poslije probne plovidbe francusko-ruske posade, gdje će ostati do sutra kada će se ponovo otisnuti na more zbog probe.

Oko 250 ruskih i 200 francuskih pomoraca i stručnjaka isprobaće brod koji je za potrebe ruske vojske izgrađen u Francuskoj, a ukoliko ugovor bude poštovan "Vladivostok" bi trebalo u novembru da pristane u Sankt Peterburg, odakle će poslije dodatnog remonta otploviti u Vladivostok, prenijela je agencija Itar tas s.

Rusija i Francuska potpisale su 2011. godine ugovor vrijedan 1,2 milijarde evra za izgradnju dva nosača helikoptera mistral klase, ali je isporuka brodova i dalje neizvjesna i zavisiće od daljeg razvoja situacije u jugoistočnoj Ukrajini.

Francuski predsjednik Fransoa Oland pružio je Rusiji uvjeravanja da će njegova zemlja ispuniti obaveze koje se tiču isporuke prog broda, dok će isporuka drugog broda "Sevastopolj" zavisiti od pozicije Moskve prema ukrajinskoj krizi.

Prema ugovoru "Sevastopolj" bi trebalo da bude isporučen Rusiji krajem 2015. godine.

Brodovi tipa Mistral mogu da ponesu 16 helikoptera i nekoliko desetina oklopnih vozila, a opslužuje ih 450 članova posade.

Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin rekao je da Rusija sada ima mogućnost da sama izgradi nosač helikoptera tipa Mistral i da će to učiniti ukoliko Francuska ne bude ispunila obaveze iz ugovora.

On je najavio da će Rusija za pokretanje domaće proizvodnje angažovati najbolje međunarodne stručnjake iz oblasti brodogradnje, kao i da su i Francuzi dobrodošli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije