Svijet

Nova američka vojna strategija je konfrontaciona za Moskvu

Nova američka vojna strategija je konfrontaciona za Moskvu
Nova američka vojna strategija je konfrontaciona za Moskvu

MOSKVA - Ruske vlasti su saopštile da je nova američka vojna strategija konfrontaciona i da neće doprinijeti poboljšanju odnosa između zvaničnog Vašingtona i Moskve, zategnutih zbog ukrajinske krize.

U strategiji, koju je početkom nedjelje objavio Pentagon, navodi se da je Rusija više puta pokazala da ne poštuje suverenitet svojih susjeda i da je spremna da koristi silu kako bi ostvarila svoje ciljeve, prenio je Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izrazio žaljenje zbog rječnika koji je korišćen prilikom pisanja strategije i dodao da ona ukazuje na "konfrontacioni stav, lišen bilo kakve objektivnosti prema našoj zemlji".

"Teško da će to doprinijeti usmjeravanju bilateralnih odnosa u pravcu normalizacije", rekao je Peskov na konferenciji za štampu u Moskvi.

Odnosi Rusije i Zapada su na najnižem nivou od hladnog rata, uglavnom zbog krize u Ukrajini, gdje ratuju ukrajinske i proruske snage, podsjeća Rojters.

"Ruske vojne aktivnosti ugrožavaju regionalnu bezbjednost direktno i preko posredničkih snaga", navodi se u novoj Nacionalnoj vojnoj strategiji SAD.

Moskva, međutim, negira da je slala vojnike i oružje proruskim snagama na istoku Ukrajine, gdje je u sukobima dosad poginulo više od 6.400 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije