Svijet

Nove sankcije za Rusiju?

Nove sankcije za Rusiju?
Nove sankcije za Rusiju?

VAŠINGTON - SAD su danas upozorile Rusiju da razmatraju uvođenje novih sankcija i pozdravile su odluku EU da proširi postojeće kaznene mjere Moskvi.

Portparol Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da je dogovor šefova diplomatija EU da prošire postojeće sankcije Rusiji "novi znak da su postupci iz proteklih dana i sedmica apsolutno neprihvatljivi i da će biti novih posljedica".

Ona nije mogla da precizira kada će biti uvedena nova runda sankcija ili ko će biti meta novih mjera.

"Ponekad na listu sankcionisanih dodamo imena, nekad sektore ili kompanije, a ponekad učinimo isto što i EU", dodala je Psaki.

Početkom sedmice američki predsjednik Barak Obama najavio je da će biti pojačan pritisak na Rusiju i da će, u saradnji sa saveznicima, uključujući i Evropu, u vezi s ovim pitanjem razmotriti i druge opcije.

Zabrana ulaska

Rusija je danas saopštila da je još četvorici američkih državljana zabranila ulazak na svoju teritoriju kao odgovor na odluku Vašingtona da na "crnoj listi" poveća broj Rusa koji su osumnjičeni za kršenje ljudskih prava.
SAD su prošlog mjeseca na takozvanu listu Magnicki dodale još četiri imena kojima je zabranjen ulazak na teritoriju te zemlje.

Rusija je na listu Magnicki reagovala tako što je zabranila određenom broju američkih građana da uđu u tu zemlju.

"Posljednje proširenje liste sankcionisanih osoba neće proći bez odgovora. Na osnovu reciprociteta, istom broju američkih građana zabranjeno je da uđu na teritoriju Rusije", saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije