Svijet

Novi kralj najavio staru politiku

Novi kralj najavio staru politiku
Novi kralj najavio staru politiku

RIJAD - Novi saudijski kralj obećao je danas u govoru na nacionalnoj televiziji da će nastaviti politku svog prethodnika, nakon što je preuzeo upravljanje zemljom poslije smrti devedesetogodišnjeg vladara.

Kralj Salman bin Abdul-Azizi Al Saud obratio se naciji u vrijeme kada je u kraljevini počeo period žalosti za kraljem Abdulahom, koji je umro rano jutros, poslije skoro dvije decenije na tronu.

"Nastavićemo provođenje ispravne politike koju Saudijska Arabija vodi od svog osnivanja", rekao je Salman u obraćanju putem državne televizije, prenio je AP.

Komentarišući krizu na Bliskom istoku, novi kralj je rekao da su "arapskim i islamskim zemljama potrebni solidarnost i kohezija".

Očekuje se da će Abdulah biti sahranjen tokom dana, poslije ceremonije u džamiji imama Turkija bin Abdulaha u glavnom gradu Rijadu.

Lideri iz čitavog svijeta izrazili su saučešće povodom smrti kralja Abdulaha.

Predsjednik susjednih Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Kalifa bin Zajed Al Nahjan, saopštio je da je Abdulah "velikodušno davao mnogo svom narodu i zemlji".

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi rekao je da su "saudijska kraljevina i arapski narod izgubili jednog od svojih lidera i najboljih sinova".

Salman je služio kao ministar odbrane od 2011, a odmah po stupanju na kraljevski položaj imenovao je na tu funkciju svog sina Mohameda bin Salmana.

Ostale ministre je zadržao, a za princa prijestolonasljednika imenovao je svog brata Mukrina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije