Svijet

Novi mejlovi Klintonove u javnosti 30. juna

Novi mejlovi Klintonove u javnosti 30. juna
Novi mejlovi Klintonove u javnosti 30. juna

VAŠINGTON - Stejt department planira da na svakih 60 dana, počev od 30. juna, objavi na desetine hijada mejlova koje je Hilari Klinton pisala dok je bila na mestu državnog sekretara SAD, saopštili su američki zvaničnici.

Zvaničnici Stejt departmenta su se obavezali da će "nastojati da osigurati što više dokumenata", a nedjelju dana nakon objavljivanja obavijestiti sud o tome koliko je stranica objavljeno, prenio je AFP.

"U (Stejt) departmentu su svjesni velikog interesovanja javnosti za dokumenta i žele da materijal koji je za objavljivanje bude predstavljen što je prije moguće", navodi se u sudskom podnesku ministarstva pravde.

Prvih 296 mejlova Klintonove, koji se odnose na Libiju i napad na američki konzulat u Bengaziju, objavljeno je u petak, a čitav proces trebalo bi da bude završen do 15. januara 2016.

U napadu na američki konzulat u Bengaziju 2012. godine, za koji se smatra odgovornim ekstremistička grupa Ansar al-Šarija, poginuli su  ambasador SAD u Libiji Džej Kristofer Stivens i još trojica američkih zvaničnika.

Komisija koju je formirao Kongres u kome republikanci imaju većinu, istražuje ovaj napad, navodeći da je američka administracija, u kojoj je Klintonova tada bila državni sekretar, prikrila prave okolnosti tog događaja.

Klintonova, koja je vodeći demokratski kandidat za predsjedničku trku 2016. godine, suočena je sa kritikama da je isključivo privatni mejl koristila za službenu prepisku od 2009. do 2013. godine, kada je bila na funkciji državnog sekretara SAD.

Ona je u decembru predala oko 30.000 mejlova u štampanoj formi Stejt departmentu, čiji je tim radio na njihovoj digitalizaciji i provjeri od marta, kako bi eventualno povjerljive ili važne informacije bile zatamnjene, navela je francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije