Svijet

Novi najsavremeniji ruski strateški bombarder stiže 2025.

Novi najsavremeniji ruski strateški bombarder stiže 2025.
Novi najsavremeniji ruski strateški bombarder stiže 2025.

Najnoviji ruski strateški bombarder PAK DA moće izvršiti prvi let između 2025-2026. godine i prijeći u serijsku proizvodnju 2028-2029 godine, saopštio je juče zamjenik ministra odbrane ruske Federacije Jurij Borisov.

"Mi očekujemo prvi uzlet u rasponu 2025-2016 godina i početak serijske proizvodnje 2028-2029," rekao je Borisov prilikom obilaska kazanjske fabrike aviona, prenosi agencija RIA Novosti.

Početkom marta u nekim medijima se pojavila informacija o pravljenju drvene makete bombardera PAK DA, kao i o nekoliko maketa izrađenih od drugih materijala.

Ranije je zapovjednik ruskog raketnog vazduhoplovstva Viktor Bondarev saopštio da će dugoročni strateški bombarder PAK DA početi pristizati u rusku vojsku 2023. godine. Prije toga važio je drugi termin – 2020. godina.

Bombarder će moći rješavati zadatke koje su do sad mogli odrađivati samo tri tipa aviona (Tu-160, Tu-95MS i Tu-22M3).

Prema neslužbenim podacima na koje se pozivaju RIA Novosti, PAK DA mogao bi biti opremljen hiperzvučnim oružjem. Pretpostavlja se da će imati visok nivo borbene moći, te da će biti u mogućnosti da savlada modernu protivvazdušnu odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije