Svijet

Novi predsjednik Austrije porijeklom Rus

Novi predsjednik Austrije porijeklom Rus
Novi predsjednik Austrije porijeklom Rus

BEČ - Bivši lider Partije zelenih Aleksander van der Belen, koji je pobijedio danas na predsjedničkim izborima u Austriji, ruskog je porijekla.

Preci po ocu Aleksandera van der Belena su se preselili iz Holandije u Rusiju krajem 17. vijeka i od 18. vijeka su živjeli u Pskovskoj guberniji. Njegov deda, Aleksandar fon der Belen imao je različite administrativne dužnosti u Pskovu i u guberniji.

Njegov otac se rodio u Pskovu, ali je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Estoniju, gdje se upoznao sa budućom majkom kandidata za predsjednika. On se preselio u Austriju 1940, gdje se i rodio Aleksander van der Belen, navodi se na Vikipediji.

Što se tiče njegovog odnosa prema Rusiji, po mišljenju 72-godišnjeg političara, bez Rusije ne mogu biti riješeni međunarodni sukobi niti promjena klime.  

Van der Belen je pobijedio na predsjedničkim izborima u Austriji, osvojivši 50,3 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat iz Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer dobio 49,7 odsto glasova.

Hofer je priznao poraz i na svom profilu na Fejsbuku se zahvalio svim biračima na „odličnoj“ podršci.

„Naravno da mi je  žao danas. Međutim, zalaganje tokom predizborne kampanje je investicija u budućnost“, istakao je Hofer.

On je svojim biračima poručio da bi rado bio predsjednik i pazio na „našu predivnu zemlju i najavio da da će i dalje davati doprinos pozitivnoj budućnosti Austrije“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije