Svijet

Novi predsjednik Perua, Martin Viskara, položio zakletvu

Novi predsjednik Perua, Martin Viskara, položio zakletvu
Foto: Tanjug | Novi predsjednik Perua, Martin Viskara, položio zakletvu

LIMA - Ambasador Perua u Kanadi i potpredsjednik te južnoameričke zemlje, Martin Viskara, položio je zakletvu za predsjednika Perua, nakon što je peruanski kongres prihvatio ostavku bivšeg predsjednika Pedra Pabla Kučinjskog.

Viskara je položio zakletvu oko 13 časova po lokalnom vremenu, javlja AP.

Njegove pristalice dočekale su ga na aerodromu sa velikom tortom u bojama peruanske zakletve. Dočekao ga je i bend, uz povike pristalica "Peru je sa Viskarom", javlja agencija.

"Uz veru i optimizam, Peru će uvijek ići naprijed", rekao je Viskara u kratkom obraćanju iz svog doma.

Poslanici peruanskog Kongresa prihvatili su ranije, velikom većinom, ostavku predsjednika Perua Pedra Pabla Kučinjskog.

Samo 12 poslanika glasalo je protiv prihvatanja ostavke Kučinjskog, dok se 105 poslanika izjasnilo da prihvata ostavku na današnjoj vanrednoj sjednici, javlja AP.

Kučinjski je juče podnio ostavku da bi izbjegao predsjednički opoziv, a peruanski tužioci zatražili su od sudije da mu se zabrani izlazak iz zemlje.

Bivši investitor sa Vol strita, Kučinjski, viđen je juče kako izlazi iz zgrade vlade, nakon što je peruanskom Kongresu ponudio ostavku, koja je danas prihvaćena.

Tužioci žele da Kučinjski ostane u Peruu dok se završi istraga o navodima o korupciji, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kučinjski je prvobitno demantovao krivicu, međutim, nakon što se pojavio snimak na kojem on i njegov advokat navodno kupuju glasove, Rojters konstatuje da je izgubio svaku šansu da "preživi" glasanje o opozivu, kojim bi bio smijenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije