Svijet

Novi ruski Mi-28NM – noćna mora za NATO tenkove (VIDEO)

Novi ruski Mi-28NM – noćna mora za NATO tenkove (VIDEO)
Novi ruski Mi-28NM – noćna mora za NATO tenkove (VIDEO)

Modernizovani ruski helikopter Mi-28NM „Najt hanter“ će uskoro biti naoružan i novim protivtenkovskim raketama dugog dometa, a radar posjeduje opseg od 360 stepeni.

„Modernizovali smo rakete ’Ataka‘ i ’Hrizantema‘ tako što smo im povećali domet i razornu moć i poboljšali detekciju ciljeva. Postojeći sistem kontrole vatre će takođe biti prilagođen korišćenju ovih raketa“, rekao je glavni konstruktor Valerij Kašin.

„Najt hanter“ će moći da koristi svoje novo oružje i danju i noću i u svim vremenskim uslovima. Na primjer, modernizovanoj navođenoj protivtenkovskoj raketi „Ataka“ domet je sada povećan sa 6 na 8 kilometara.

Početkom ovog mjeseca Rusija je testirala i modernizovanu verziju helikoptera Mi-28. Helikopter Mi-28NM (u NATO klasifikaciji „Havok“) posjeduje radar sa opsegom od 360 stepeni i unapređeno naoružanje koje omogućava brže detektovanje cilja i njegovo preuzimanje od strane sistema za upravljanje vatrom.

Za razliku od svog prethodnika, Mi-28NM pilotu olakšava upravljanje i bolje je prilagođen za korišćenje ubojitih sredstava visoke preciznosti.

Mi-28NM je modernizovana verzija letjelice Mi-28N „Najt hanter“ i predstavlja novu verziju helikoptera pete generacije čiji je razvoj započeo tokom 2008. godine.

(sputniknews)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije