Svijet

Novi šef NATO za Evropu: Dostaviti oružje Ukrajini

Novi šef NATO za Evropu: Dostaviti oružje Ukrajini
Novi šef NATO za Evropu: Dostaviti oružje Ukrajini

BRISEL - Novi vrhovni komandant NATO snaga za Evropu general Kertis Skaparoti izjavio je danas da bi Sjevernoatlantska alijansa trebalo da razmotri koju vrstu oružja bi mogla da dostavi Ukrajini u svrhu borbe protiv proruskih snaga na teritoriji te zemlje.


"Vjerujem da bi trebalo da podržimo Ukrajince onim što im je potrebno da bi uspješno odbranili svoju teritoriju i svoj suverenitet", istakao je Skaparoti, samo sat vremena pošto je preuzeo dužnost komandanta NATO snaga za Evropu, javio je AP.

Tu funkciju uvijek obavljaju američki generali ili admirali, a prvi od njih je bio general Dvajt Ajzenhauer, koji je vrhovni komandant NATO postao 1951. godine.

Skaparoti (60), bivši komandant američkih i snaga Ujedinjenih nacija u Koreji, zamjenio je na funkciji šefa NATO za Evropu generala Filipa Bridlava, koji je taj posao obavljao tri godine, u vrijeme kad je NATO morao da se suoči sa jačanjem ruske snage i pretnjama islamskog ekstremizma na Bliskom Istoku i u Africi.

Novi šef NATO je rekao kako očekuje da će imati samo "ograničeni obim komunikacije" sa ruskim vojnim vrhom, "sve dok Moskva ne počne ponovo da se pridržava međunarodnih normi i zakona".

On je naveo da je Kremlj i dalje vojno aktivan na istoku Ukrajine, što je optužba Zapada koju ruski zvaničnici redovno i oštro negiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije