Svijet

Novinari i političari na narko testu

Novinari i političari na narko testu
Novinari i političari na narko testu

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je danas na uvođenje obaveznog testiranja na narkotike novinara i političara.

Orban je za mađarski državni radio naglasio da upotreba narkotika i "narko mafija" predstavljaju sve veću prijetnju i da će se njegova Vlada boriti protiv toga do kraja mandata 2018. godine. 

"Političari, novinari i svi koji obavljaju dužnosti od narodnog povjerenja moraju biti obuhvaćeni testom za narkotike jer je jasno da se na one, koji konzumiraju drogu, ne možete osloniti u borbi protiv narkotika", naglasio je Orban. 

Prema njegovim riječima, svima mora biti jasno kakav je svačiji stav i da Vlada objavljuje borbu protiv narkotika te da mafija mora biti istisnuta iz Mađarske sa najdrakonskijim kaznama i najpreciznijim procedurama vlasti. 

Novinari i lideri pokreta za građanska prava izrazili su negodovanje Orbanovim izjavama. 

Predsjedavajući Udruženja mađarskih novinara Karoli Tot istakao je da je prerano govoriti o prijedlogu koji podsjeća na mnogo tamnije periode. 

"Ukoliko to postane zakon, onda ću reći da se time stvara veoma tužna situacija u mađarskom životu jer se vraća koncept kolektivne krivice i zlih sjećanja", ističe Tot. 

 

Prema riječima predsjeavajuće Udruženja nezavisnih novinara Zuzane Gjongjosi, prijedlog sugeriše da su "medijski radnici neka vrsta izopačenog naroda". 

 

Ona je istovremeno naglasila da je saglasna sa idejom koju je iznijela opoziciona poslanička grupa, prema kojoj bi svi poslanici u parlamentu trebalo da prođu test na alkohol prije ulaska u prostorije skupštine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije