Svijet

Novo lice evropske mafije

Novo lice evropske mafije
Novo lice evropske mafije

BRISEL - Organizovane kriminalne grupe u Evropi potpuno su se izmijenile i postale uticajnije i fleksibilnije, dok su se istovremeno organizaciono smanjile, saopštili su stručnjaci.

"Ako pogledate ukupnu sliku organizovanog kriminala, tada vidite kompletnu tipologiju grupa - malih, srednjih i velikih - poput normalnih kompanija", izjavio je Ernesto Savona, profesor kriminologije i direktor istraživačkog centra "Transkrajm", sa sjedištem na univerzitetima u Milanu i Trentu.

"Transkrajm" se već deset godina bavi istraživanjem organizovanog kriminala u Evropi. NJegovi stručnjaci ne koriste privatne istražioce, nego se oslanjaju na "otvorene izvore", poput policijskih, vladinih i medijskih izvještaja.

Centar već dvije godine radi na projektu "Portfelj organizovanog kriminala", koji će krajem septembra biti predstavljen u Briselu, prenosi portal "EU obzerver".

Veći dio istraživanja fokusiran je na zapadnu Evropu, a Savona priznaje da je potreban dodatan rad na analiziranju organizovanog kriminala u istočnoj Evropi i na Balkanu.

On kaže da su kriminalne grupe postale manje u smislu organizacije, ali su raširile pipke u većem broju zemalja i proširile aktivnosti.

Europol, policijska agencija EU, procjenjuje da samo četvrtina od preko 3.600 evropskih organizovanih kriminalnih grupa ima jasnu etničku strukturu.

"Transkrajm" navodi da kriminalne grupe u samo sedam evropskih zemalja - Francuskoj, Italiji, Finskoj, Irskoj, Španiji, Velikoj Britaniji i Holandiji - ostvariju zaradu od oko 40 milijardi evra godišnje od krijumčarenja droge, prodaje falsifikovane robe i seksualnog iskorištavanja ljudi.

Savona upozorava da je uznemirujuće to što su mafijaške grupe infiltrirane u legitimne poslove, što nadležnim službama otežava da ih otkriju.

"Trgovanje u legitimnoj ekonomiji je najrelevantniji efekat organizovanog kriminala u Evropi", navodi Savona na svom veb sajtu i dodaje da mafijaški novac "prlja legitimnu ekonomiju".

On tvrdi da kriminalne grupe širom Evrope godišnje zarade 150 milijardi evra kroz legitimne poslove. "Transkrajm" je u svojoj arhivi zabilježio preko 550 odvojenih investicija u sedam zemalja EU.

"Oni ne ulažu u visokotehnološku industriju. Oni za to nemaju ni znanje niti novac", rekao je Savona.

Umjesto toga, kriminalne grupe, bilo da su italijnske, ruske ili kineske, upumpavaju svoj novac u građevinsku industriju, kafiće, restorane i nekretnine.

Kineske grupe naročito su zainteresovane za sektor odjeće, a španske motociklističke bande posjeduju radnje za tetoviranje i djeluju u segmentu industrije obezbjeđenja.

Savona navodi da italijanske grupe "Koza nostra", "Kamora", "Ndrangeta" i ostale godišnje zarađuju preko deset milijardi evra, ali da njihov uticaj opada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije