Svijet

Novo rusko oružje izaziva halucinacije, zaslepljuje neprijatelja, a nije smrtonosno

Novo rusko oružje izaziva halucinacije, zaslepljuje neprijatelja, a nije smrtonosno
Foto: N.N. | Novo rusko oružje izaziva halucinacije, zaslepljuje neprijatelja, a nije smrtonosno

​Ruska mornarica dobila je novo moćno oružje, koje je po svojim performansama neuporedivo sa postojećim.

Holding "Roselektronika", koji ulazi u sastav državne korporacije "Rosteh", potvrdio je da je počeo da snabdjeva rusku mornaricu vizuelno-optičkim stanicama za ometanje "5P-42 Filin", koji je u stanju da privremeno zaslijepi neprijateljske vojnike, zbog čega promašuju ciljeve, i da izazove halucinacije i nagon za povraćanje kod protivnika.

Trenutno je tim oružjem opremljena fregata "Admiral Kasatonov", koja je trenutno u fazi testiranja, a takođe i fregata "Admiral Gorškov". Takva oprema bića instalirana i na još dva broda projekta 22350.

Nove stanice funkcionišu tako što u uslovima slabije vidljivosti i noću stvaraju smetnju sistemima za optičko praćenje i ljudskom oku zahvaljujući ispuštanju niskofrekventnih talasa.

Tokom testiranja, dobrovoljci su jurišnim puškama, snajperskim puškama i mitraljezima gađali ciljeve zaštićene novim oružjem i udaljene oko dva kilometra. Oni su imali problema s nišanjenjem, jer „nisu mogli da vide metu“.

Svaki peti dobrovoljac je rekao da ima halucinacije, a oko polovina dobrovoljaca je navelo da su dezorijentisani, da im se povraća i vrti u glavi.

Prema tvrdnjama proizvođača, "Filin" takođe "efikasno ograničava" efikasnost sistema za noćno osmatranje, laserskih senzora udaljenosti, pa čak i sistema za određivanje pozicije protivtenkovskih raketa udaljenih do pet kilometara.

Ruski vojni eksperti ocenjuju da "5P-42 Filin" može da bude odličan dodatak sredstvima koje se koriste u elektronskom ratovanju, a koji su korišćeni u Siriji.

Vjeruje se da "5P-42 Filin" može da ojača odbrambenu sposobnost Rusije, jer se te stanice mogu koristiti za suzbijanje onih koji organizuju provokacije u vodama Ruske Federacije.

Eksperti pretpostavljaju da je riječ o stanicama kratkog dometa, pa ocjenjuju da bi to novo oružje u slučaju nepredviđenih okolnosti, kada se ruskim ratnim brodovima približe strani brodovi sa namerom da izazovu provokacije, moglo da odigra veliku ulogu.

Sada će zaslepljivanje provokatora biti dovoljno za njegovo obuzdavanje i primoravanje da postupa u skladu sa zakonima plovidbe.

Inače, fregate projekta 22350, koje će biti opremljene novim oružjem, imaju deplasman od po 4.500 tona, a naoružanje im se sastoji od 130-milimetarskog artiljerijskog oruđa "Armat", protivbrodskih raketa "Oniks" i "Kalibar NKE", kao i protivavionskog raketnog sistema "Poliment-Redut".

Prošlog leta Andrejevska zastava je bila podignuta na glavnom brodu te serije — fregati "Admiral Gorškov". To je prvi brod "Sjeverne flote" naoružan krstarećim raketama "Kalibar".

Takođe je planirano da se "Admiral Kasatonov", nakon što prođe testiranje, priključi "Sjevernoj floti", kao i druga dva broda projekta 22350 — "Admiral Golovko" i "Admiral Isakov". Ti brodovi će čuvati severne i pacifičke granice Rusije.

Ti brodovi su prvi veliki površinski brodovi izgrađeni u Rusiji nakon raspada SSSR-a. Prilikom njihovog stvaranja su sabrana i uspješno primjenjena sva najnovija dostignuća i iskustva domaćih brodograditelja.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije