Svijet

Obama: Rusija se ne pridržava sporazuma iz Ženeve

 Obama: Rusija se ne pridržava sporazuma iz Ženeve
Obama: Rusija se ne pridržava sporazuma iz Ženeve

TOKIO - Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da se Rusija ne pridržava sporazuma postignutog u Ženevi 17. aprila o razrješenju krize u Ukrajini, što je njegov prvi komentar na tu temu od pomenutog sastanka.

"Postojala je određena mogućnost da će Rusija poslije sastanka u Ženevi krenuti boljim putem. Zasad smo, međutim, mogli da vidimo samo to da se oni ne pridržavaju dogovora", izjavio je Obama tokom zvanične posjete Tokiju, a prenijela je agencija AFP.

"Umjesto toga i dalje vidimo kako zli, naoružani ljudi preuzimaju zgrade lokalnih samouprava i maltretiraju one koji se sa njima ne slažu, kao i da destabilizuju region. Pored toga, nismo vidjeli da je Rusija istupila i kritikovala te postupke", istakao je predsjednik SAD.

On je naveo da je, sa druge strane, vlada u Kijevu preduzela veoma konkretne korake, uključujući usvajanje zakona o amnestiji i čitav niz reformi ustava, što je u skladu sa onim što je dogovoreno u Ženevi.

Obama, koji je juče stigao u Japan na početku svoje azijske turneje, dodao je da je od početka bio pesimističan u pogledu toga da će se Rusija pridržavati onoga dogovorenog u Ženevi.

"Već smo uveli sankcije koje su imale uticaja na rusku privredu, ali i dalje gajimo nadu i mogućnost da će se kriza riješiti diplomatskim putem. Sa druge strane, veoma jasno smo istakli da ta kriza neće biti riješena na vojni način", istakao je Obama.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije