Svijet

Obama: SAD pooštravaju sankcije Rusiji

Obama: SAD pooštravaju sankcije Rusiji
Obama: SAD pooštravaju sankcije Rusiji

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama saopštio je danas da će SAD pooštriti sankcije Rusiji u oblasti odbrane, finansija i energetike zbog "ilegalnih akcija" Moskve u Ukrajini.

"Sprovodimo nove mjere u svijetlu prošlomjesečnih ruskih akcija čiji je cilj dalje destabilizovanje Ukrajine, među kojima je prisustvo teško naoružanih ruskih vojnika na istoku Ukrajine", rekao je Obama i dodao da će jačanje sankcija još više politički i ekonomski izolovati Kremlj.

Te mjere su koordinirane sa EU, koja je prethodno takođe, odlučila da uvede novu rundu sankcija Rusiji, preneo je AFP.

Vašington, prema Obaminim riječima, pomno prati sprovođenje sporazuma Moskve i Kijeva o prekidu vatre, ali tek treba da vidi neoborive dokaze da je Rusija odustala od napora da destabilizuje Ukrajinu.

Američki predsjednik je ponudio Moskvi izbor -  da se povuče iz Ukrajine i da joj se ublaže sankcije ili da uđe u dublji konflikt sa Zapadom.

"Ukoliko Rusija u potpunosti ispuni svoje obaveze, sankcije mogu biti povučene", rekao je Obama.

"Ako, umjesto toga, nastavi sa agresivnim akcijama i kršenjem međunarodnog prava, posljedice će biti sve teže", kaže Obama.

Rojters je, u međuvremenu, javio, pozivajući se na dobro upućen izvor, da SAD planiraju da uvedu sankcije Zberbanci, najvećoj ruskoj banci i da dodatno ograniče drugim bankama pristup američkom kapitalu.

SAD su u julu izolovale na američkom tržištu kapitala i zaduženja pet ruskih banaka - VTB banku, Gasprombanku, Moskovsku banku, VEB i Rusku poljoprivrednu banku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije