Svijet

Obama će ponovo tražiti smanjenje zaliha atomskog oružja

Obama će ponovo tražiti smanjenje zaliha atomskog oružja
Obama će ponovo tražiti smanjenje zaliha atomskog oružja

BERLIN - Američki predsjednik Barak Obama ponoviće danas zahtjev za smanjenjem zaliha nuklearnog oružja u svijetu.

Obama će iznijeti svoj stav prilikom današnjeg obraćanja kod Brandenburške kapije u Berlinu.

Viši zvaničnik vlade SAD rekao je da će Obama predložiti smanjenje američkih i ruskih zaliha na jednu trećinu, čime bi broj bojevih glava u obje zemlje bio sveden na oko 1.000.

Ne očekujue se da će Obama predložiti raspored za postizanje tog cilja. On je o prestanku širenja zaliha razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom samita G8 u Sjevernoj Irskoj.

U vrijeme njegovog prvog mandata, SAD i Rusija su se dogovorile da svoje zalihe nuklearnog oružja smanje na oko 1.550 bojevih glava.

Zvaničnik koji je tražio da ostane aninoniman, rekao je da će Obama ponovo tražiti od Kongresa da ratifikuje sporazum o zabrani testiranja nuklearnog oružja.

Nije jasno da li će on tražiti dalja smanjenja pomoću novog dogovora ili će pokušati da dođe do neobavezujućeg sporazuma koji ne mora da odobri Kongres.

Veličine zaliha atomskog oružja su strogo čuvane tajne u većini zemalja koje ga posjeduju, međutim , stručnajci za nuklearnu politiku kažu da, pored SAD i Rusije, ni jedna zemlja nema više od 300.

Prema procjeni Federacije američkih naučnika, Francuska ima oko 300, Kina oko 240, Britanija oko 225, dok Izrael, Indija i Pakistan imaju po oko 100 svaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije