Svijet

Obama čestitao Ukrajincima na "uspješnim" izborima

Obama čestitao Ukrajincima na "uspješnim" izborima
Obama čestitao Ukrajincima na "uspješnim" izborima

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama je u ponedjeljak čestitao Ukrajincima na "uspješnim" parlamentarnim izborima, pozdravljajući mirnu mobilizaciju miliona birača i pored "teškog" okruženja u nekim područjima u zemlji.

Ovi izbori su "nova etapa važna za demokratski razvoj" Ukrajine, naglasio je Obama, žaleći što su "ruske vlasti koje su okupirale Krim i separatisti koje podržava Rusija u nekim oblastima na istoku Ukrajine" spriječili mnoge građane da ostvare svoja demokratska prava.

Američki predsjednik je osim toga upozorio proruske pobunjenike protiv organizacije paralelnih izbora u njihovim uporištima.

"Sjedinjene Američke Države neće priznati nikakve izbore koji budu organizirani u regijama koje kontroliraju separatisti ako oni nisu organizirani uz eksplicitni sporazum s ukrajinskom vladom i pod njenim autoritetom", naglasio je on u saopštenju.

Proruski separatisti, koji zauzimaju oko tri posto ukrajinske teritorije i bore se s redovnom vojskom od aprila, bojkotiraju izbore. Oni su planirali da organiziraju svoje predsjedničke i parlamentarne izbore 2. novembra.

Uz glatku pobjedu na izborima, ukrajinske prozapadne stranke su se povezale u ponedjeljak kako bi prevazišle svoje razlike i formirale koaliciju, pritisnute nastavkom borbi na separatističkom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije