Svijet

Obama i Sji: Ključno liderstvo Kine i SAD po pitanju klime

Obama i Sji: Ključno liderstvo Kine i SAD po pitanju klime
Obama i Sji: Ključno liderstvo Kine i SAD po pitanju klime

PARIZ - Američki predsjednik Barak Obama i kineski predsjednik Sji Ðinping obećali su danas da će zajedno raditi na usvajanju sporazuma o zaštiti klime na međunarodnoj konferenciji u Parizu, uz poruku da je njihovo liderstvo u tome ključno.

Obama, koji se sastao sa kineskim kolegom na marginama višednevnog Samita o klimi koji je danas počeo u francuskoj prestonici, ocijenio je da koordinacija između SAD i Kine ni po jednom pitanju nije bila plodonosnija niti ključnija nego kad je riječ o klimatskim promjenama, prenosi AP.

"Naše liderstvo je u tom pogledu apsolutno od ključnog značaja", istakao je Obama, podsjetivši da 180 zemalja slijede vođstvo SAD i Kine što se tiče klimatskih promjena i emisije štetnih gasova.

Sji je je ukazao da je pitanje klime veliki izazov i pozvao da SAD i Kina izgrade novi model saradnje, uz korišćenje diplomatskog jezika, kojem je Peking odavno naklonjen.

Kina emituje oko 30 odsto štetnih gasova u svijetu, dok SAD emituju oko 16 odsto takvih gasova, navodi američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije