Svijet

Obama odlikovao Peresa Medaljom slobode

Obama odlikovao Peresa Medaljom slobode
Obama odlikovao Peresa Medaljom slobode

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama odlikovao je izraelskog predsjednika Šimona Peresa Medaljom slobode, označivši ga samom suštinom Izraela i čovjekom koji je odavno zaslužio mjesto u istoriji.

Obama je rekao da je Peres, koji je dva puta bio izraelski premijer i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1994. godine, poznaje neophopdnost snage ali, takođe, razumije da bezbjednost nacije zavisi od ispravnosti onoga što čini.

Predajući Peresu navjiše civilno odlikovanje sinoć u Bijeloj kući, Obama je istakao da su veze između Izraela i SAD nesalomive.

Izraelski mediji su prenijeli da su ceremoniji prisustvovali američki potpredsjednik Džo Bajden, američka prva dama Mišel Obama, nobelovac Eli Vizel, državna seretarka Hilari Klinton sa svojim suprugom, bivšim američkim predsjednikom Bilom Klintonom.

Peres (88) je doputovao u SAD da primi to priznanje sa svoje troje djece - kćerkom Cvijom i sinovima Hemijem i Jonatanom, kao i kćerkom pokojnog izraelskog premijera Jicaka Rabina Dalijom Rabin Pelosof.

On je stigao u posjetu Vašingtonu u vrijeme rastućeg nasilja u Siriji i zabrinutosti SAD zbog iranskih nuklearnih ambicija.

Predsjednik Izraela je istakao da prijetnja koju predstavljaju iranski lideri mora biti zaustavljena, i ukazao da Izrael podržava Obamine napore da se izvrši pritisak na Iran, podsjetivši da je Obama objavio da su sve opcije u odnosu na tu zemlju otvorene, prenio je AP.

"Vi ste obećali trajno prijateljstvo za Izrael. Vi ste izjavili da je bezbjednost Izraela vama sveta. Tako ste obećali, tako ste postupili. Vi dakle postupate kao veliki lider, šampion mira", kazao je Peres Obami.

Nakon svečane večere za više od 80 gostiju svirao je violinsta Icak Perlman.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije