Svijet

Obama pod pritiskom Kongresa da pošalje oružje Ukrajini

Obama pod pritiskom Kongresa da pošalje oružje Ukrajini
Obama pod pritiskom Kongresa da pošalje oružje Ukrajini

VAŠINGTON - Predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Boner i grupa vodećih demokrata i republikanaca pojačali su pritisak na predsjednika SAD Baraka Obamu da snabdiju Ukrajinu smrtonosnim odbrambenim oružjem u njenoj borbi protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

U pismu koje su juče uputili Obami, 11 poslanika navodi da akcije Rusije predstavljaju više od napada na suverenitet Ukrajine i "groteskno kršenje međunarodnog prava, prijetnju po Zapad i napad na međunarodni poredak koji je uz visoku cijenu uspostavljen poslije Drugog svjetskog rata", prenosi AP.

Dvostranačka poslanička grupa ističe da je sporazum iz Minska, koji je rezultirao prošlomjesečnim primirjem, samo učvrstio dobitke Rusa i proruskih aktivista.

"Pozivam vas da brzo odobrite dodatne napore kako bi se podržali napori Ukrajine da odbrani svoju suverenu teritoriju, uključujući transfer smrtonosnih defanzivnih oružanih sistema ukrajinskoj vojsci", stoji u pismu Obami.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poriče da naoružava proruske snage na istoku Ukrajine, podsjeća američka agencija.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Viktorija Nuland rekla je Kongresu u srijedu da SAD motre da li se primjenjuje sporazum iz Minska i podsjetila poslanike da su se Obama i evropski lideri dogovorili da prodube sankcije Rusiji ukoliko sporazum o primirju i dalje bude kršen.

Nulandova je precizirala da je Obama dobio preporuke i savjet od Vladinih agencija, ali da još nije donio odluku u vezi sa slanjem oružja Kijevu.

Ona nije željela da kaže da li je Stejt department savjetovao Bijelu kuću da pošalje oružje Ukrajini.

Mnoge evropske vlade se protive bilo kakvom potezu SAD u pravcu pružanja vojne podrške ukrajinskoj vladi, strahujući da bi to moglo da izazove širi rat.

Američki poslanici su izrazili ozlojeđenost evropskim protivljenjem i pozvali Obamu da "povede Evropu u suprotstavljanju tom napadu na međunarodni poredak, kako američka spoljna politika ne bi bila talac najnižeg zajedničkog imenioca evropskog konsenzusa", zaključuje američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije