Svijet

Obama podržao Porošenka

Obama podržao Porošenka
Obama podržao Porošenka

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Barak Obama podržao je ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i rekao da je "snažan prijatelj" ukrajinskog lidera.

Obama je tokom bilateralnog sastanka sa Porošenkom u Bijeloj kući pozvao na povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije i na zatvaranje granice za transport naoružanja.

Američki predsjednik nije prihvatio Porošenov zahtjev da SAD upute vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

"Čestitam vam na odličnom poslu koji ste obavili. Imate snažnog prijatelja ne samo u meni lično, nego i snažnu dvostranačku podršku ovdje u SAD, kao što ste vidjeli u Kongresu", rekao je Obama na sastanku.

Porošenko je zatražio dodatnu vojnu opremu, a Obama je rekao da vojna podrška može da sadrži samo nesmrtnonosno oružje.

Porošenko je prethodno rekao na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa da je ukrajinskim snagama potrebna dodatna oprema - smrtonosna i nesmrtonosna.

"Ćebad i oprema za noćno posmatranje su važni, ali ne možete dobiti rat ćebadima", rekao je ukrajinski predsjednik. NJegovo obraćanje članovima Kongresa prekidano je aplauzima i ovacijama. 

Porošenko je kasnije objavio da su SAD obećale Ukrajini finansijske garancije u iznosu od milijardu dolara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije