Svijet

Obama, prvi američki lider na paradi povodom Dana Republike

Obama, prvi američki lider na paradi povodom Dana Republike
Obama, prvi američki lider na paradi povodom Dana Republike

NJU DELHI - Predsjednik SAD Barak Obama, koji je u trodnevnoj posjeti Indiji, danas je kao počasni gost prisustvovao godišnjoj paradi povodom Dana Republike u Nju Delhiju, postavši tako prvi američki lider kojem je ukazana ta čast.

Obamu i prvu damu SAD Mišel Obamu masa je razdragano pozdravljala dok su oni izlazili iz svog blindiranog automobila i zauzimali mjesto da bi gledali vojnu paradu, na kojoj su prodefilovali tenkovi, raketni bacači, a iznad glava nalete pravili vojni avioni, prenijela je agencija AP.

Obama je više od dva sata proveo na otvorenom, što je neuobičajeno dugo vremena i Tajnoj službi zadaje brigu zbog bezbjednosti.

Cilj Obamine posjete Indiji je jačanje odnosa između dvije zemlje.

Danom Republike obilježava se godišnjica stupanja na snagu indijskog demokratskog ustava 1950. godine.

Pored prikazivanja vojne moći, parada je prilika da se pokaže i indijska bogata kulturna raznolikost, navela je američka agencija.

Poziv indijskog premijera Narendre Modija Obami da prisustvuje paradi iznenadio je zvaničnike Bijele kuće.

Američki zvaničnici pozdravili su napore indijskog premijera da produbi odnose sa Vašingtonom, uprkos njegovim ličnim lošim iskustvima iz prošlosti.

Modiju je bila uskraćena američka viza 2005. godine, tri godine od vjerskih nereda u kojima je ubijeno više od 1.000 muslimana u indijskoj državi u kojoj je Modi bio vrhovni zvaničnik, navela je agencija AP.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije