Svijet

Obama u posjeti demilitarizovanoj zoni

Obama u posjeti demilitarizovanoj zoni
Obama u posjeti demilitarizovanoj zoni

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama posjetiće 25. marta demilitarizovanu zonu na granici između Južne i Sjeverne Koreje, dan prije početka samita o nuklearnoj bezbjednosti u Seulu.

Analitičari navode da odlazak američkog predsjednika u oblast koja razdvaja Korejsko poluostrvo dolazi u vrijeme pojačanih tenzija zbog plana Pjongjanga da lansira satelit tokom idućeg mjeseca.

Bijela kuća je saopštila da Obamina posjeta iskazuje podršku Južnoj Koreji.

Obama, za kojeg se očekuje da će pojačati pritisak na Pjongjang da odustane od nuklearnog programa, takođe će se tokom posjete sresti i sa šefom južnokorejske države Li Mjung Bakom.

Sjeverna i Južna Koreja su tehnički još u ratu jer trogodišnji Korejski rat 1953. godine okončan primirjem i mirovni sporazum nikada nije potpisan. Od tada SAD su rasporedile svoje snage u toj oblasti, gdje trenutno ima 28.500 vojnika.

Na trodnevnom samitu učestvuju višeod 50 svjetskih lidera i međunarodnih organizacija.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca pristala da suspenduje proces obogaćivanja uranijuma, kao i nuklearne probe i testove projektila dugog dometa u zamjenu za pomoć od 240.000 tona hrane iz SAD.

Ovaj potez uslijedio je tri mjeseca nakon što je Kim Džong Un naslijedio na čelu države svog pokojnog oca Kim Džong Ila.

Obećanje Sjeverne Koreje da će sarađivati sa međunarodnom zajednicom dovedeno je u sumnju prošle sedmice, kada je Pjongjang objavio plan o lansiranju rakete sa funkcionalnim satelitom. Sjeverna Koreja najavila je da će lansirati satelit za "posmatranje Zemlje" ili Kvangmjongsong-3 uz upotrebu dalekometne rakete "Unha-3" u znak obilježavanja 100 godina od rođenja pokojnog lidera Kim Il Sunga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije