Svijet

Obama uvjeren da će se Evropa izboriti sa krizom

Obama uvjeren da će se Evropa izboriti sa krizom
Obama uvjeren da će se Evropa izboriti sa krizom

LOS KABOS - Američki predsjednik Barak Obama, nastojeći da smiri globalno finansijsko tržište ali i bojazni glasača u SAD u godini izbora, izrazio je uvjerenje da je Evropa sposobna da riješi dužničku krizu.

Obama je govoreći na zatvaranju samita Grupe 20 sinoć ocijenio da su evropski lideri na dvodnevnom skupu u meksičkom ljetovalištu Los Kabos pokazali da shvataju koliko je situacija hitna, dodajući da Evropa ima kapacitete da sama riješi krizu.

Time je predsjednik SAD, koje se i same bore sa ekonomskim nedaćama, ukazao i da najveća svjetska ekonomija neće nuditi finansijsku pomoć evropskim partnerima.

"Čak i ako ne postignu sve u jednom potezu, mislim da ljudi, kada znaju gdje idu, mogu da dobiju povjerenje i pobjede krizu", rekao je Obama, koji je u Los Kabosu aktivno učestvovao u diskusijama o evropskoj dužničkoj krizi.

Evropska kriza nagativno djeluje i na američku ekonomiju, koja se još bori da se oporavi od recesije.

Obama je kazao da kriza djeluje i na SAD, ali da njegova vlada nema kontrolu nad tim koliko će brzo Evropljani riješiti problem.

"Sva ta pitanja, ekonomska pitanja, potencijalno će uticati i na izbore (predsjedničke u SAD)", kazao je američki predsjednik na konferenciji za štampu u Los Kabosu.

Imajući u vidu domaće birače, Obama je rekao i da najbolja stvar koju SAD mogu da urade jeste da otvaraju radna mjesta i jačaju rast na kratak rok, dok istovremeno na dugi rok nastavljaju da sređuju fiskalnu situaciju.

Inače, iako su na skupu u Meksiku svi na riječima bili jedinstveni, evropski lideri pokazali su i da im je dosta priče o njihovim problemima, posebno od strane Amerikanaca, podsjećajući da je sve krenulo 2008. finansijskom krizom u SAD.

"Zona evra ima ozbiljan problem, ali sigurno to nije jedini debalans u svjetskoj ekonomiji", istakao je italijanski premijer Mario Monti.

Godišnji skup Grupe 20 završen je a da se lideri nisu dogovorili koji je put bolji za izlazak iz krize - da više troše kako bi podstakli rast ili da krešu budžete kako bi povratili povjerenje investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije