Svijet

Obami neće oduzeti Nobelovu nagradu

Obami neće oduzeti Nobelovu nagradu
Obami neće oduzeti Nobelovu nagradu

SARAJEVO - Širom svijeta pokrenute su brojne inicijative i kampanje kako bi američkom predsjedniku Baraku Obami bila oduzeta Nobelova nagrada za mir koju je dobio 2009. godine zbog “izuzetnih napora u jačanju međunarodne diplomatije i saradnje među narodima”.

Nagrada Obami već tada je izazvala veliko iznenađenje u svijetu, a neki mediji vijest su popratili naslovom "Nobelovski šok".

Međutim, zbog zvanične američke politike, koja odobrava pa čak i podržava napade izraelske vojske na Pojas Gaze, u kojima je do sada poginulo više od 1.800 Palestinaca, u svijetu su pokrenute brojne kapmanje u kojima se traži da američkom predsjedniku bude oduzeta Nobelova nagrada za mir, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef uprave Komiteta za Nobelovu nagradu za mir Dag Kuhle za AA  je potvrdio da u statutu ovog Komiteta ne postoji mogućnost da bude dobitniku, iz bilo kojih razloga, bude oduzeta Nobelova nagrada za mir.

“U statutu Komiteta za Nobelovu nagradu za mir ne postoji opcija kojom bi bila oduzeta nagrada za mir onome kome je ranije dodijeljena. Nikada do sada nije oduzeta Nobelova nagrada za mir od njenog dobitnika. Inače, nagrada se dodjeljuje određenoj ličnosti koja je te godine ostvarila značajne i upečatljive uspjehe i dostignuća za mir i saradnju u svijetu”, napominje on.

Zato, naglašava, da ni predsjedniku Obami neće i ne može biti oduzeta Nobelova nagrada za mir.

“Američkom predsjedniku Obami je Nobelova nagrada za mir dodijeljena 2009. godine za uspjehe koje je tada postigao u jačanju međunarodne diplomatije i saradnje među narodima u svijetu. Zato je nemoguće da, zbog sadašnje američke politike, predsjedniku Obami bude oduzeta Nobelova nagrada za mir”, ističe Kuhle.

Naglašava se da je Komitet za Nobelovu nagradu do sada zaprimio veliki broj zahtjeva za oduzimanje nagrade predsjedniku Obami.

“Upoznati smo sa činjenicom da postoje mnoge kampanje i zahtjevi da se američkom predsjedniku oduzme Nobelova nagrada za mir. Do sada smo zaprimili mnogo takvih zahtjeva i upita o tome šta će Komitet za Nobelovu nagradu poduzeti u vezi sa ovim pitanjem i da li će biti oduzeta nagrada Obami”, kazao je Kuhle.

Naglašava kako uprava norveškog Komiteta za Nobelovu nagradu i dalje smatra kako je bila ispravna odluka da se američkom predsjedniku Obami 2009. godine dodijeli Nobelova nagrada za mir. Napominje kako je predsjednik Obama tada nagradu dobio zbog svog rada i napora na postizanju mira u svijetu.

“Komitet će raspravljati o tome, ali već sada vam mogu potvrditi da američkom predsjedniku Obami neće biti oduzeta Nobelova nagrada za mir. To je prosto nemoguće prema sadašnjoj uredbi i pravilima u statutu. Komitet za Nobelovu nagradu, uprkos svim zahtjevima, i dalje vjeruje da je to bila ispravna odluka da se Obami dodijeli nagrada za mir”, istakao je Kuhle.

Laureat Obama, kojeg je tada izabrao petočlani odbor, osvojio je zlatnu medalju, diplomu i 10 miliona švedskih kruna, odnosno 1,4 miliona američkih dolara.

Norveški Komitet za Nobelovu nagradu je tada posebno istakao Obamino nastojanje i napore u jačanju međunarodnih tijela i promociji nuklearnog razoružanja u svijetu.

“Rijetke su osobe poput Obame koji je na sebe privukao pažnju cijelog svijeta i ljudima dao nadu u bolju budućnost”, izjavio je tada predsjednik norveškog Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland dodavši da je Obama stvorio “novu klimu” u međunarodnim odnosima.

Obama je treći aktuelni predsjednik SAD-a, odnosno ukupno četvrti, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije