Svijet

Obami zabranjen ulazak u Čečeniju

Obami zabranjen ulazak u Čečeniju
Obami zabranjen ulazak u Čečeniju

GROZNI - Predsjednik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov zabranio je ulazak u zemlju američkom predsjedniku Baraku Obami i to zbog akcija SAD i Evropske unije u Ukrajini, Libiji, Siriji, Iraku i Avganistanu, koje je okarakterisao kao državni terorizam.

Na listi osoba kojima je zabranio ulazak u Čečeniju pored Obame su još zvaničnici Evropske unije Žoze Manuel Barozo, Herman van Rompej i Ketrin Ešton, preneo je današnji "Gardijan".

Kadirov je predsjednik male ruske republike u kojoj su u proteklih 20 godina vođena dva separatistička rata, preneo je list.

Kadirov je odluku o zabrani ulaska Obami i drugima u Čečeniju objavio u subotu na svom Instagramu.

"Gardijan" podsjeća da Rusija nije odgovorila na sankcije koje su joj zavele SAD zbog ukrajinske krize, a to je učinila samo jedna ruska republika.

Ministarstvo spoljnjih poslova Rusije, odgovarajući na optužbe Bijele kuće da je ruski predsjednik Vladimir Putin kriv za obaranje malezijskog putničkog aviona iznad zone sukoba u istočnoj Ukrajini, saopštilo je juče da SAD snose dio odgovornosti za sukob u Ukrajini zato što podržavaju vladu u Kijevu.

"SAD i dalje podstiču Kijev da silom guši nezadovoljstvo ruskog stanovništva u Ukrajini. Iz toga se može izvesti zaključak da administracija američkog predsjednika Baraka Obame snosi dio odgovornosti i za unutrašnji sukob u Ukrajini i za njegove ozbiljne posljedice", navelo je rusko ministarstvo, a preneo Rojters.

Ministarstvo navodi da je, sudeći po žestokoj kampanji koju je organizovala protiv Rusije, američka administracija sve više vođena otvorenim lažima u sprovođenju spoljne politike, prenosi Itar-tass.

Rusko Ministarstvo navodi kao primjer tih laži izjavu od petka uveče portparola Bijele kuće Džoša Ernesta, koji je naveo da je Putin kriv za obaranje malezijskog putničkog aviona iznad zone u istočnoj Ukrajini koja se nalazi pod kontrolom proruskih snaga.

"Ne navode se nikakvi dokazi niti se poziva na činjenice koje bi se mogle razmotriti, što je sada postala praksa Vašingtona", navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije