Svijet

Obamin apel Putinu da upotrijebi svoj uticaj

Obamin apel Putinu da upotrijebi svoj uticaj
Obamin apel Putinu da upotrijebi svoj uticaj

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama apelovao je da ruski kolega Vladimir Putin upotrijebi svoj uticaj i prisili separatiste na istoku Ukrajine da se povuku, saopšteno je iz Bijele kuće.

"Obama je izrazio duboku zabrinutost zbog podrške ruske vlade akcijama oružanih, proruskih separatista koji prijete da potkopaju i destabilizuju vladu Ukrajine", saopšteno je iz Bijele kuće nakon telefonskog razgovora dva lidera.

Obama je naglasio da sve neregularne snage u zemlji moraju da polože oružje i apelovao na ruskog predsjednika da upotrijebi svoj uticaj kod proruskih oružanih grupa kako bi oni napustili zgrade koje su okupirali.

U saopštenju je, takođe, zaprijećeno Moskvi širim sankcijama i da će Rusija platiti još veću cijenu ako se ove aktivnosti u Ukrajini nastave.

Putin je odbacio optužbe o ruskom miješanju u pitanja Ukrajine, rekavši da se zasnivaju na "nepouzdanim informacijama".

U saopštenju Kremlja navodi se da su nemiri na jugu i istoku zemlje "rezultat nespremnosti i nesposobnosti rukovodstva u Kijevu" da uzmu u obzir interese Rusije i naroda koji govori ruski jezik.

Putin je apelovao da Obama "upotrijebi resurse koji su na raspolaganju američkoj strani" i pomogne da se spriječi krvoproliće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije