Svijet

SAD usmjerava obuku na lidere i njihove jedinice u Siriji

SAD usmjerava obuku na lidere i njihove jedinice u Siriji
SAD usmjerava obuku na lidere i njihove jedinice u Siriji

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države izmjenile su program obuke za Siriju, saopštivši da odustaju od neuspešnih napora da podržavaju umjerene sirijske pobunjenike koji se bore protiv Islamske države (IS) i počnu da dostavljaju oružje i opremu samo provjerenim liderima i njihovim jedinicama, rekao je visoki zvaničnik SAD.

"Prethodni model bilo je obučavanje jedinica pješadijskog tipa. Sada ga mijenjamo u model koji će obezbjediti bolje vojne borbene sposobnosti", rekao je on.

"Sekretar za odbranu Eš Karter sada usmjerava Ministarstvo odbrane da obezbjedi opremu i oružje za izabrane grupe sposobnih lidera i njihove jedinice, kako bi vremenom oni mogli da koncentrišu snage i uđu u teritoriju koju još kontroliše Islamska država", saopštio je portparol Pentagona, Piter Kuk.

Kuk je dodao i da će SAD pružiti pobunjenicima koji se bore protiv IS, podršku iz vazduha.

Zvaničnik koji je najavio izmjene plana, nije želio da saopšti koliko će sirijskih pobunjeničkih vođa biti obučavano niti o kojim je grupama riječ, rekavši samo da će podrška sada biti usmjerena na naoružanje, komunikacije i municiju, prenijele su agencije.

Prema njegovim riječima, sprovođenje programa počeće narednih dana.

Ranije danas, američki ministar odbrane Eš Karter najavio je u Londonu da će SAD objaviti izmjene programa obuke za Siriju, napominjući da SAD žele da usredsrede napore na rad sa "sposobnim" kurdskim i drugim snagama u Sirji.

Ono što su SAD uradile sa Kurdima je dobar primjer efikasnog pristupa sa sposobnim, motivisanim kopnenim snagama, rekao je Karter na konferenciji za štampu ne iznoseći bliže detalje.

Američki funkcioneri su prethodno opisali način na koji će reorganizovati napore da obuče hiljade umjerenih sirijskih pobunjenika za borbu protiv Islamske države, koji su dosada dali slabe rezultate na vojnom planu.

SAD će se odsada usredsrediti na uključivanje regruta u postojeće veće kurdske i arapske jedinice umjesto da ih šalju direktno na prvu liniju fronta u manjim jedinicama.

SAD su za pomjenuti program obuke i opremanja umjerenih sirijskih pobunjenika namijenile 500 miliona dolara ali se on smatra neuspjelim. Obučeno je manje od 100 vojnika, mnogi od kojih su pobjegli, uhvaćeni ili ubijeni u prvim borbarma.

Prošle nedjelje jedna od pobunjeničkih jedinica koje su obučili Amerikanci predala je nekoliko američkih vozila ekstremistima.

Prema riječima funkcionera, novim planom je smanjen predviđeni broj vojnika koji će biti obučen, sa prvobitnih 5.400 na mnogo manji broj. Time će se olakšati i procedura provjere kako se teroristi ne bi infiltrirali u redove pobunjenika.

 

Ranije je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane za Njujork Tajms rekao kako američka administracija ukida program Pentagona vrijedan 500 miliona dolara za obuku i opremanje sirijskih pobunjenika.Ova odluka dolazi kao priznanje neuspjeha programa da obuči kopnene snage koje su sposobne da se bore protiv ISIS-a.

Govoreći pod uslovom da ostane anoniman, on je rekao da se završava program obuke umjerenih sirijskih pobunjenika  u Jordanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Dodao je da će mnogo manji centar za obuku biti otvoren u Turskoj, gdje će mali broj instruktora, uglavnom lidere opozicionih grupa, obučavati u manevarima, kao što su kako da se ponašaju u vazdušnim napadima.

Očekuje se da će zvaničnici Ministarstva odbrane SAD do kraja dana  zvanično objaviti kraj programa obuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije