Svijet

Obilježena 70. godišnjica neuspjelog atentata na Hitlera

Obilježena 70. godišnjica neuspjelog atentata na Hitlera
Obilježena 70. godišnjica neuspjelog atentata na Hitlera

BERLIN - Njemački političari su danas, na 70. godišnjicu neuspjelog atentata na Hitlera, zavjerenika okupljenih oko oficira Klausa Šenka fon Štaufenberga, odali počast žrtvama otpora i nacizma i položili vijenac sjećanja na istorijskim mestima u Berlinu, ali i drugim gradovima.

Predsjednik države Joahim Gauk je otpor Hitleru naveo kao uzor za borbu za ljudsko dostojanstvo, slobodu i demokratiju, a hrabrost atentatora kao poziv za preuzimanje odgovornosti.

"Mi nosimo odgovornost za slobodu koju mi imamo i bezuslovno želimo da zadržimo", rekao je Gauk na centralnoj svečanosti obilježavanja 70. godišnjice od atentata.

Gauk je istakao da i u demokratiji, takođe, važi da se za vrijednosti mora zalagati i odgovornost preuzimati, "svako na svoj način i svako na svojoj poziciji".

Šef njemačke države je istakao da današnji dan podsjeća na to koliko je važno hrabro stajati iza vrijednosti.

"Mi smo imali izbor između činjenja i nečinjenja, između reći i ćutati", podsjetio je Gauk na noviju njemačku političku istoriju.

Na današnji dan 1944. je grupa, okupljena oko aristokrate i oficira fon Štaufenberga, izvela neuspjeli atentat na Hitlera.

Štaufenberg je jedan od glavnih lidera pokreta koji je želio da ubije Hitlera. Kao jedina osoba koja je imala pristup fireru, ovaj plemić i vojnik - koji je oko i ruku izgubio u borbama u Africi - preuzeo je tada glavnu ulogu u zavjeri.

Prema planu, Štaufenberg je ostavio aktovku s eksplozivom ispod stola u "Vučjoj jazbini", Hitlerovom skrovištu, ali je u eksploziji Hitler samo ogreban, pošto ga je, kako kaže istorija, zaštitila debela daska stola.

Štaufenberg je istog dana strijeljan, a idućih dana je ubijeno par hiljada ljudi, osumnjičenih da su imali veze s atentatorima.

Oko 350 njemačkih vojnika će večeras, na istorijski dan i po tradiciji ispred zgrade Rajhstaga, položiti zakletvu, pred predsjednikom države, a na svečanosti će govoriti ministar odbrane Ursula fon der Lajen.

Nekoliko decenija poslije neuspjelog atentata su novinar Lars-Broder Kail i političar partije Zeleni Antje Volmer napisali knjigu, pod naslovom "Štaufebergovi saborci - sudbina nepoznatih zavjerenika" u kojoj pokušava da razjasni jedan dio njemačke istorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije