Svijet

Obilježena stogodišnjica početka krvave bitke na Galipolju

Obilježena stogodišnjica početka krvave bitke na Galipolju
Obilježena stogodišnjica početka krvave bitke na Galipolju

GALIPOLJE - Više hiljada ljudi okupilo se u zalivu Anzak na turskom poluostrvu Galipolju kako bi odali počast desetinama hiljada vojnika poginulih u jednoj od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata, koja je počela prije tačno jednog vijeka.

Britanski princ Čarls i premijeri Australije i Novog Zelanda, Toni Abot i Džon Ki, govorili su o herojstvu vojnika, na emotivnoj ceremoniji tokom koje je obilježeno 100. godišnjica od iskrcavanja savezničkih vojnika na ovo poluostrvo.

Iskrcavanje na Galipolje označava početak krvave bitke koja je trajala osam mjeseci, a u kojoj je život izgubilo 44.000 savezničkih i 86.000 otomanskih vojnika, prenio je AP.

Pod britanskim zapovjedništvom bili su i pripadnici Korpusa australijske i novozelandske vojske (ANZAC), koji su se iskrcali na uskoj plaži okruženoj visokim stijenama, kasnije nazvanoj zaliv Anzak.

Novozelanđani i Australijanci tada su se prvi put u istoriji borili pod vlastitim zastavama pa je taj mali komad zemlje na drugom kraju svijeta, zbog čak 11.000 poginulih, postao jedno od nacionalnih obilježja oba naroda, a dan iskrcavanja obilježava se kao Dan ANZAC-a.

"Prijavljujući se da služe, postali su više od vojnika. Oni su postali heroji osnivači moderne Australije", rekao je na ceremoniji australijski premijer Toni Abot.

Cilj neuspjele ofanzive bio je da se osigura pomorski put od Mediterana do Istanbula, preko Dardanela.

Osim Australijanaca i Novozelanđana, početak bitke na Galipolju obilježavaju i Turci, jer je upravo njome počelo stvaranje moderne Turske, u kojoj je jedan od komandanata bio Mustafa Kemal Ataturk.

Ataturk je nakon Galipolja, koga Turci nazivaju Kanakale, poveo rat za nezavisnost Turske i naposlijetku osnovao Tursku Republiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije