Svijet

Od Sirije do BiH, Islamska država ne posustaje

Od Sirije do BiH, Islamska država ne posustaje
Od Sirije do BiH, Islamska država ne posustaje

Iako su u prvom momentu napadi Islamske države u Siriju i Irak izgledali privremeno, teroristička organizacija je uspostavila kalifat i krenula da se širi.

Britanski Gardijan navodi da su potezi ekstremista koji uključuju i odsecanje glava zarobljenim strancima izazvali gnjev širom svijeta.

Ipak, nakon vojnih uspjeha u dvije nestabilne države, džihadisti su krenuli da se šire, a britanski portal na listu zemalja koje “gađa“ Islamska država upisao je i Bosnu i Hercegovinu, piše B92.

Islamska država je u Iraku nastala iz Al-Kaide, organizacije koja je opstala uprkos američkoj okupaciji Iraka i opsežnim akcijama koje su bile usmjerene ka sprečavanju aktivnosti radikalnih islamista.

Ipak, kako do toga nije došlo, džihadisti su zauzeli velike centre, dio provincije Anbar, gradove Mosul i Tikrit, a u maju ove godine je “pao“ i Ramadi, grad na 80 kilometara udaljenosti od Bagdada.

Istovremeno, u Siriji Islamska država samozvani kalifat je uspostavila u gradu Raki, a uključena je u borbe protiv svih strana u sirijskom građaskom ratu, protiv sirijskih pobunjenika, vladinih snaga, kurdskih milicija, čak i protiv Al-Nusre, sirijskog krila Al-Kaide.

ID je u Siriji upravo nastala iz Al-Nusre, 2013. godine kada je jedan dio priznao suprematiju lidera Islamske države u Iraku, Abu Bakra al Bagdadija.

Nakon neuspješnog pokušaja osvajanja pograničnog grada Kobane, džihadisti su se preusmjerili na Tal Abjad, međutim, lokalne snage, uz pomoć međunarodne koalicije, uspjele su da odbrane grad.

Za razliku od Sirije i Iraka, gdje je ID prisutna, može se reći, godinama, pojava ekstremnog islamizma u Egiptu je relativno novijeg datuma i u vezi je sa obaranjem režima Muhameda Morsija. Radikalne grupe su 2014. godine stale pod crnu zastavu kalifata i od tada su vršile napade na egipatsku vojsku, kao i prestonicu Egipta, Kairo.

Država koja je gotovo pred raspadom i u kojoj džihadisti imaju najrazvijeniju mrežu je Jemen. Ipak, na teritoriji te zemlje djeluje Al-Kaida sa arapskog poluostrva, a ne Islamska država, koja čeka razvoj situacije u sukobima terorista i plemena Huti, koje podržava iranska vlast.

Da Islamska država ipak širi svoje prisustvo svjedoče i nedavni napadi u Kuvajtu, kao i gradovima u Saudijskoj arabiji, Damamu i Katifu. Na meti džihadista u aprilu ove godine našao se i Avganistan, međutim u toj državi djeluje jaka grupa talibana koja je nedavno upozorila ID da ne pokušava da proširi svoje djelovanje.

Na listi država koje su u opasnosti našla se i Libija, gde deluje Ansar al-Šarija, jedna od najvećih militantnih grupa u zemlji, koja se sumnjiči za ubistvo američkog ambasadora u Libiji 2012. kao i za napade u Bengaziju, Sabrati i Sirtu.

Poseban problem predstavlja Tunis. Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija nije u mogućnosti da osigura granicu sa Libijom, odakle nadiru džihadisti, što je kao rezultat donelo napade na muzej Bardo i nedavni masakr na plaži u ljetovalištu Sus.

Gardijan kao nove mete za razvoj Islamske države navode rusku državu Dagestan, gdje je navodno uspostavljen “Vilajet Dagestan“. Grupa džihadista, koja je nekada pripadala “Kavkaskom emiratu“ koji se smatra odgovornim za terorističke napade u Moskvi 2010. godine.

Ipak, teritorija koja je najveća nepoznanica prema i “bure baruta“ je Bosna i Hercegovina, gdje je Islamska država nedavno počela sa regrutovanjem mladih, siromašnih i nezaposlenih. U fokusu je stanovništvo BiH, a popularnosti Islamske države na toj teritoriji doprinelo je i nedavno objavljivanje video snimaka u kom džihadisti pozivaju na pridruživanje organizaciji i terorističke akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije