Svijet

Od početka godine stradalo 4.000 migranata

Od početka godine stradalo 4.000 migranata
Od početka godine stradalo 4.000 migranata

Skoro 40.000 migranata je umrlo širom svijeta u posljednjih 14 godina na putu ka boljem životu u nekoj razvijenoj zemlji, procjenjuje Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

IOM navodi da je samo na putu ka Evropi u tom periodu nestalo oko 22.000 ljudi, najviše i najčešće u brdolomima u Sredozemnom moru.

Samo ove godine, procjenjuje se, stradalo je više od 4.000 migranata, što ukazuje na oštru eksalaciju problema.

IOM u izvještaju iznosi sumnju da će pravi broj žrtava ove godine biti znatno veći i poziva vlade i međunarodnu zajednicu da se što intenzivnije bave tim problemom, koji opisuje kao "epidemiju kriminala" .

"Naša poruka je jednostavna: migranti ne moraju da umru", rekao je generalni direktor IOM-a Vilijam Lejsi Sving i naglasio da je vrijeme da se učini mnogo više nego da se broje mrtvi.

"Vrijeme je da se čitav svijet angažuje i da zaustavi nasilje nad očajnim migranatima", rekao je Sving.

Nesrazmjerno je veliki broj migranata stradalih u Mediteranu, navodi se u izvještaju, "što odražava dramatičan porast broja ljudi koji pokušavaju da se dokopaju Evrope". Samo ove godine italijanski organi otkrili su 112.000 ilegalnih imigranata, što je skoro tri puta više nego lane.

U istraživanju se navodi da je od 2000. godine duž granice SAD i Meksika umrlo skoro 6.000 migranata, a još oko 3.000 stradalo je bježeći iz saharskog dijela Afrike, kao i u oblastima oko Indijskog okeana.

Na putu ka razvijenim zemljama u svijetu svaki dan posljednjih 14 godina umire 8 emigranata, navodi se u izvještaju koji ima ima više od 200 strana. Rad na njemu započet je oktobra prošle godine, kada je više od 400 migranata poginulo u dva brodoloma u blizini italijanskog ostrva Lampeduza, navodi Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije