Svijet

Odlazak u vječnost kuma šminke

Odlazak u vječnost kuma šminke
Odlazak u vječnost kuma šminke

Dvostruki oskarovac Dik Smit, poznat i po nadimku "kum šminke", koji je zabavljao, fascinirao i plašio bioskopske posjetioce svojim nezaboravnim transformacijama Marlona Branda u "Kumu" ili Linde Bler u "Istjerivaču đavola", preminuo je u 92. godini.

Smit, prvi šminker koji je nagrađen "Oscarom" za životno djelo, umro je prirodnom smrću u Kaliforniji, potvrdila je Sjuzan Kabral-Ebert, predsjednica Udruženja šminkera i frizera.

Smit je, takođe, bio poznat i voljen zbog svoje velikodušnosti, bilo da se radilo o razmjenjivanju pisama o zanatu s tinejdžerom Dž.Dž. Abramsom ili mentorstvu Rika Bejkera, budućeg dobitnika "Oscara" za specijalne efekte, a upravo on je predao Smitu zlatnu statuetu 2011. godine.

"Majstor je otišao. Moj prijatelj i mentor Dik Smit više nije s nama. Svijet više neće biti isti", napisao je Bejker na svom Twitter nalogu.

Bio je majstor u svom poslu i pionir koji je prvi počeo s upotrebom danas standardnih materijala, poput tečnog lasteksa, koji je specijalne efekte činio realističnijim i spektakularnijim.

Zahvaljujući Smitu, sredovječni Brando postao je Vito Korleone, tinejdžerka Bler pretvorila se u zastrašujuću demonku, a Vilijam Hart u gomilu protoplazme u filmu "Altered States".

Smit i Pol Leblank podijelili su "Oscara" 1985. godine za film "Amadeus", a Smit je bio odgovoran i za slavnu "čirokanu" Roberta Denira u kultnom filmu "Taksista", grudi Ketrin Ros u "Stepfordskim suprugama", a uz pomoć lateksa i lažnih trepavica ostario je tada tridesetogodišnjeg Dastina Hofmana u "Malom velikom čovjeku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije