Svijet

Ofanziva na Lugansk i Donjeck

Ofanziva na Lugansk i Donjeck
Ofanziva na Lugansk i Donjeck

DONJECK - Ukrajinske snage su počele borbe za Ilovajsk, oko 20 kilometara istočno od Donjecka, navodi ukrajinski štab za operacije na istoku zemlje.

Ofanziva je usmerena na Lugansk i Donjeck, prenosi Beta.

Od kada su početkom jula preuzele kontrolu nad pobunjeničkim uporištem Slavjanskim, ukrajinske snage postepeno se približavaju i velikim gradovima u oblastima pod kontrolom proruskih aktivista, Lugansku i Donjecku.

Posljednjih nekoliko dana borbe jačaju u zoni između ta dva grada i blizu granice s Rusijom, a Kijev i Zapad optužuju Rusiju da pobunjenike snabdijevaju oružjem i borcima.

Regionalna uprava za oblast Donjecka saopštila je na svojoj internet stranici da je u posljednjih 24 časa 19 ljudi poginulo u borbama između ukrajinske vojske i proruskih aktivista i da je 31 osoba zbog povreda prebačena u bolnicu.

U saopštenju ukrajinske vojske navodi se da nije bilo gubitaka sa njihove strane u noći između utorka i srijede i da su sinoć bili meta više napada sa ruske teritorije kod graničnog prelaza Dovjanski.

Na ukrajinske snage jutros je izvršen napad sa 7 tenkova i nekoliko vozila koji su prešli rusku granicu kod mjesta Dibrivka, jugoistočno od Donjecka, navodi se u saopštenju ukrajinske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije